arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Έρευνα. Μόλις το 28% των εργαζομένων στο τομέα της έρευνας είναι γυναίκες
business5

Σε αναντιστοιχία με τον ανδρικό πληθυσμό εξακολουθεί να βρίσκεται η συμμετοχή των γυναικών σε επαγγέλματα, που σχετίζονται με την έρευνα, εικόνα που ισχύει τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις το 28% των ατόμων, που ασχολούνται επαγγελματικά με τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα παγκοσμίως, είναι γένους θηλυκού. Τα ποσοστά ανά γεωγραφική περιοχή του πλανήτη αναδεικνύουν τις τεράστιες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών.

Σύμφωνα με έρευνα της UNESCO, στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη τα ποσοστά είναι ελαφρώς υψηλότερα του παγκόσμιου μέσου όρου και διαμορφώνονται στο 32%. Στην περιοχή της Νοτιοδυτικής Ασίας κυμαίνονται στα επίπεδα του 19%, ενώ στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό οι γυναίκες, που απασχολούνται επαγγελματικά στην έρευνα αντιπροσωπεύουν ποσοστό 23%.

Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται στην έκθεση “UNESCO Science Report – Towards 2030”, η οποία αποτυπώνει την κατάσταση σχετικά με τη γυναικεία παρουσία στο χώρο των επιστημών. Όπως σχολιάζει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, που δημοσιοποίησε στοιχεία της έρευνας, τα ευρήματα αναδεικνύουν, για άλλη μία φορά, το έλλειμμα αναφορικά με την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων.

Η εικόνα για την Ελλάδα είναι μάλλον καλύτερη, καθώς οι ερευνήτριες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε ένα ποσοστό περίπου 37%. Αναφορικά με τους/τις φοιτητές/-τριες και τους/τις υποψήφιους/-ες για διδακτορικό δίπλωμα, οι γυναίκες κατέχουν ένα ποσοστό της τάξης του 48%.

Τομείς έρευνας
Η απασχόληση των ερευνητριών στη χώρα μας κατανέμεται ως εξής: το 48% εργάζεται στο δημόσιο τομέα, το 36% στον ακαδημαϊκό χώρο και το 31% στον ιδιωτικό τομέα

Από τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης προκύπτει ότι στην Ελλάδα, οι τομείς έρευνας που ακολουθούν οι Ελληνίδες, αποδεικνύουν ότι τα στερεότυπα καλά κρατούν. Τα συγκεκριμένα ποσοστά, όπως διαπιστώνει η UNESCO, διαμορφώνονται ως εξής: φυσικές επιστήμες 31%, μηχανική και τεχνολογία 30%, ιατρική 43%, γεωπονία 33%, κοινωνικές επιστήμες 38% και ανθρωπιστικές επιστήμες 54%.

Με στόχο την ανατροπή των ανισοτήτων η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να θεσπιστούν προγράμματα άμεσης και έμμεσης στήριξης νέων ερευνητριών.

Η έρευνα
Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός & Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) δημοσιοποίησε στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι στις 10 Νοεμβρίου 2015, την έκθεση για τη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της επιστήμης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 38ης Γενικής Διάσκεψης της UNESCO, στην οποία η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων συμμετείχε, αναδεικνύοντας την ισότητα των φύλων ως καταλύτη ειρήνης και προόδου.

Πηγή:sepe.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα