arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Τρεις συντελεστές Φ.Π.Α. στην πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς
taxis 002

Τρεις συντελεστές ΦΠΑ περιλαμβάνει η κυβέρνηση στην πρότασή της προς τους θεσμούς, ενώ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ για το 2015.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου που μίλησαν στην εφημερίδα «Καθημερινή», οι τρεις συντελεστές θα είναι 6%, 11% και 23% με την κυβέρνηση να επιδιώκει να αναδιανείμει τις επιβαρύνσεις, καθώς στο 11% θα ενταχθούν όλα τα τρόφιμα (από 13%) και στο 6% θα περιλαμβάνονται τα φάρμακα. Επίσης, στο 23% προβλέπεται ότι θα υπαχθούν οι τουριστικές υπηρεσίες. Με τις αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα αυξηθούν κατά 960 εκατ. ευρώ, ενώ θα καταργηθούν και τα ειδικά καθεστώτα στα νησιά. Πάντως, ακόμη και τώρα γίνονται συζητήσεις με τους δανειστές μήπως ο συντελεστής 23% είναι τελικά 21% ή 22%.

Σε ό,τι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα η Αθήνα προτείνει ο στόχος για το 2015 να ανέλθει στο 0,8% του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει και όπως είναι γνωστό ετοιμάζουν την δική τους πρόταση προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσταση στα δημοσιονομικά μεγέθη μεταξύ Αθήνας και θεσμών είναι σημαντική με τους θεσμούς να ζητούν περί τα 2 δισ. ευρώ περισσότερα μέτρα από αυτά που προτείνει η Ελλάδα.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα