arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Διευκρινίσεις Ο.Α.Ε.Ε. για τις νέες διατάξεις σχετικά με την καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών
oaee

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του Ν.3863/2010, όπως αντικαταστάθηκαν και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 43 του Ν. 3996/2011 και του άρθρου 32 του Ν.4075/2012 και ίσχυαν μέχρι σήμερα, στους υποψήφιους συνταξιούχους του Οργανισμού που είχαν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές παρεχόταν η δυνατότητα συνταξιοδότησης, εφόσον το οφειλόμενο ποσό από ασφαλιστικές εισφορές και αναγνωρίσεις δεν ήταν μεγαλύτερο από το 30πλάσιο των κατωτάτων ορίων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, όπως ίσχυε κάθε φορά και το οποίο προσαυξανόμενο με τα πρόσθετα τέλη και επιβαρύνσεις δεν ήταν μεγαλύτερο του ποσού των #20.000,00# ευρώ.

Το παραπάνω ποσό οφειλής συμψηφίζονταν ή παρακρατούνταν από το ποσό της σύνταξης σε ίσες μηνιαίες δόσεις, που δεν ήταν δυνατό να υπερβαίνουν τις σαράντα (40).

Από 02.07.2015 με τις νέες διατάξεις των παραγράφων 1-3, του άρθρου 38 του Ν. 4331/2015 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αρ. Φύλλου 69/02.07.2015, ισχύουν τα ακόλουθα:

Η σύνταξη από τον Οργανισμό καταβάλλεται από την ημερομηνία που ορίζουν οι καταστατικές διατάξεις, αν το οφειλόμενο ποσό εισφορών δεν είναι μεγαλύτερο των πενήντα πέντε (55) μηνιαίων συντάξεων κατωτάτων ορίων ανά κατηγορία σύνταξης ( γήρατος – αναπηρίας – θανάτου ), όπως αυτά ισχύουν κάθε φορά για κάθε ασφαλιστικό φορέα ή Τομέα και ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης (καταστατικές διατάξεις των πρώην Ταμείων ή καταστατικές διατάξεις Ο.Α.Ε.Ε.) και όχι πέραν του ποσού των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά οφειλής, στα οποία περιλαμβάνεται η κύρια οφειλή, τα πρόσθετα τέλη, οι τόκοι, οι επιβαρύνσεις καθώς και ποσά από αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης, συμψηφίζονται ή παρακρατούνται από το ποσό της σύνταξης σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από εξήντα (60). Η πρώτη δόση παρακρατείται από τη σύνταξη του πρώτου μήνα έναρξης του δικαιώματος συνταξιοδότησης.

Για την είσπραξη του ποσού οφειλής που τυχόν υπερβαίνει το κατά περίπτωση ανώτατο όριο θα τηρείται η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 30 του Π.Δ. 258/2005.

Στο σημείο αυτό διευκρινίζουμε ότι οι ουσιώδεις διαφοροποιήσεις που επέρχονται από τις νέες διατάξεις αφορούν:

α) Την μεταβολή του ανώτατου ορίου παρακράτησης το οποίο πλέον ανέρχεται στις 25.000,00 ευρώ

β) Το ανώτατο όριο παρακράτησης υπολογίζεται στο 55πλάσιο του κατωτάτων ορίων ανά κατηγορία σύνταξης όπως αυτά ισχύουν κάθε φορά και ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης που θα επιλεγεί ως συμφερότερος για τον υποψήφιο συνταξιούχο και όχι με το κατώτατο όριο λόγω γήρατος που γινόταν με τις προϊσχύουσες διατάξεις.

γ) Στο ποσό της παρακράτησης συμπεριλαμβάνονται η κύρια οφειλή από εισφορές, τα πρόσθετα τέλη, οι τόκοι, οι επιβαρύνσεις καθώς και τα ποσά από αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων, χωρίς διαχωρισμό πλέον σε κεφάλαιο και τόκους.

Πηγή: http://www.taxheaven.gr © Taxheaven Δείτε περισσότερα http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/24768

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα