arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Aπόφαση του ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες
gemi

Δημοσιεύθηκε και επίσημα η απόφαση του ΣτΕ που αφορά την ισχύ της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Το ΣτΕ με ένα μεγάλο σε έκταση κείμενο ακυρώνει ουσιαστικά την παράληψη της διοίκησης να προβεί στην έκδοση απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της Χώρας, ενώ ορίζει ως χρόνο έναρξης της ουσιαστικής ισχύος της απόφασης που υποχρεούται να εκδώσει η Διοίκηση, την 21η Μαΐου 2015.

Το σκεπτικό της απόφασης ξεκινά με την περιγραφή των γεγονότων και την αναφορά στις διατάξεις του νόμου 1249/1982 (Α΄ 43) σύμφωνα με τις οποίες ο νομοθέτης αναγνωρίζοντας αφ’ ενός τη μεταβλητότητα των συνθηκών της αγοράς εν γένει και της αγοράς ακινήτων ειδικότερα, οι οποίες επηρεάζουν τις αγοραίες αξίες και αφ’ ετέρου την πιθανότητα σφαλμάτων κατά τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας αυτών, εισήγαγε στο σύστημα προσδιορισμού αξιών των ακινήτων συγκεκριμένη μέθοδο που διασφαλίζει τη νόμιμη αξίωση των πολιτών να καταβάλλουν φόρο, ο οποίος να αντιστοιχεί σε πραγματική και όχι σε πλασματική τους περιουσία. (βλ. άρθρο 78 παρ. 1 του Συντάγματος).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΣτΕ, προέβλεψε σύστημα περιοδικής ανά διετία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, βάσει του οποίου οι αντικειμενικώς καθορισθείσες φορολογητέες αξίες πρέπει να ελέγχονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και να αναπροσαρμόζονται, ώστε να ανταποκρίνονται, κατά το δυνατόν, στις εκάστοτε διαμορφούμενες αγοραίες αξίες.

Για να δείτε αναλυτικά την απόφαση  πατήστε εδώ

Πηγή:taxheaven.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα