arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Τύπου
econ 001

• Κίνητρο για εργασία μετά τα 71
Aπελευθέρωση των ορίων ηλικίας προς τα πάνω, ώστε να μπορεί κάποιος να παραμείνει στην εργασία του και μετά τα 67 χρόνια ως κίνητρο για να αυξήσει το λεγόμενο ποσοστό αναπλήρωσης, άρα και τις αποδοχές του, προκρίνουν οι Ευρωπαίοι.
Η ρύθμιση η οποία ενδιαφέρει, μεταξύ άλλων, γιατρούς και ακαδημαϊκούς, δημόσιους λειτουργούς και άλλους, συνδυαζόμενη με μια σειρά άλλων παρεμβάσεων θα μπορούσε να βοηθήσει την αποσυμφόρηση του ασφαλιστικού και να αποτελέσει μέρος της λύσης που θα επεξεργαστεί η κυβέρνηση με την Τρόικα και θα πρέπει να έχει ψηφίσει πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

• Παράταση κατασχέσεων έως 1η Φεβρουαρίου 2016 με τροπολογία του ΥΠ.ΟΙΚ
Παρατείνεται για δύο μήνες η έναρξη ισχύος των διατάξεων για τη δυνατότητα της φορολογικής διοίκησης να επιβάλλει προληπτικά ή διασφαλιστικά του δημοσίου συμφέροντος μέτρα άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα (πχ δέσμευση του 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και των χρημάτων σε θυρίδα), σε περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων και φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η τροπολογία αυτή δεν επηρεάζει την επανέναρξη των κατασχέσεων, αναγκαστικών εισπράξεων και πλειστηριασμών για χρέη προς την Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία που έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Δεκεμβρίου.

• Επιδότηση στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας αφουγκραζόμενο τις ανάγκες της αγοράς για στελέχωση των επιχειρήσεων από καταρτισμένους συνεργάτες αποφάσισε την επιδότηση της συμμετοχής των άμεσα ενδιαφερομένων, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Το κόστος συμμετοχής είναι 3.300€ από 3.900€ που ήταν αρχικά.

• Πρώτη η Ελλάδα στη φορολογική επιβάρυνση
Την τρίτη υψηλότερη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατέγραψε η χώρα μας το 2014 μεταξύ των 34 χωρών μελών του ΟΟΣΑ.
Το φορολογικό βάρος αυξήθηκε κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα και έφθασε το 35,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με ερευνά του Οργανισμού, ενώ από το 2007 μέχρι το 2014 κατέγραψε συνολικά αύξηση κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Άλλες χώρες στις οποίες επίσης εφαρμόσθηκαν προγράμματα προσαρμογής, όπως στην Πορτογαλία η αύξηση στην επταετία ήταν μόλις 2,2 μονάδες, αντίθετα στην Ισπανία το φορολογικό βάρος μειώθηκε κατά 3,3 μονάδες και στην Ιρλανδία κατά μίση ποσοστιαία μονάδα.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα