arcadianet espa
Enterprise Europe Network
«Ταξίδια Ψαρέματος»… Μια νέα Καινοτόμα Επιχείρηση στην Αρκαδία
VIMA EPIXEIRHMATIA PSAREMATA

«…με όχημα το Επαγγελματικό Ψάρεμα και τις ομορφιές της θάλασσας, που απλόχερα προσφέρει η Πατρίδα μας, μιλάμε για έναν φίλο μας στο διαδίκτυο, που χωρίς πολλά λόγια και έξοδα, θα μας παίρνει από το χέρι και θα μας οδηγεί σε ένα ταξίδι γνώσεων, γεύσεων, εμπειριών, που μόνο οι άνθρωποι της θάλασσας γνωρίζουν ότι υπάρχουν, είτε τελικά έχουμε φυσική παρουσία στο συγκεκριμένο μέρος, είτε όχι…», μας περιγράφει ο ιδρυτής της ιστοσελίδας www.fishingtrips.gr κ. Γιώργος Λουρδής μας παρουσιάζει τον αλιευτικό τουρισμό στην Αρκαδία.

Tι είναι ο Αλιευτικός Τουρισμός, τι συμβαίνει στο εξωτερικό;
Αλιευτικός Τουρισμός είναι η δυνατότητα που έχει ο επισκέπτης ή ο τουρίστας σε μια περιοχή, να μπει σε μια βάρκα, είτε για αναψυχή και επίδειξη τρόπων ψαρέματος, είτε για ψάρεμα. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλον τον κόσμο. Για παράδειγμα μπορούμε να πάμε για ψάρεμα στην Τουρκία, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία αλλά και σε εξωτικά μέρη, όπως το Siam, στο Sacramento, στην Costa Rica, στο Dubai, Bali, Αυστραλία κ.α. Και αυτό γίνεται πολύ εύκολα. Αρκεί να επισκεφτούν τις αντίστοιχες ιστοσελίδες των τοποθεσιών όπως www.fishingtrips.co.uk, για την Αγγλία ή για το Siam www.siamfishingtours.com

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα, γιατί δεν μπορούσαμε μέχρι σήμερα να κάνουμε Αλιευτικό Τουρισμό και στην χώρα μας;
Στη χώρα μας, παρόλο που είμαστε γνωστοί σε όλον τον κόσμο, για την ναυτοσύνη μας και για τις παραλίες μας, μέχρι πολύ πρόσφατα, ήταν πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί ο Αλιευτικός Τουρισμός, παρ’ όλο που και οι επαγγελματίες ψαράδες το ζητούσαν πολλά χρόνια, διότι δεν είχαμε το απαραίτητο Νομικό Πλαίσιο.
Για να μπούμε σε ερασιτεχνικό σκάφος, έπρεπε να έχουμε όλοι ερασιτεχνική άδεια, ενώ για να μπούμε σε επαγγελματικό σκάφος ψαρέματος, έπρεπε να μας προσλάβει ο επαγγελματίας (να είμαστε εργαζόμενοι).
Τελικά, μετά από πολλές συζητήσεις πολλών χρόνων, ψηφίστηκε νέο Νομικό Πλαίσιο, που καταργεί την ερασιτεχνική άδεια (Νόμος 4256 / 14-4- 2014) και παράλληλα επετράπη στους επαγγελματίες ψαράδες, να δέχονται κόσμο στο σκάφος τους, (βέβαια μετά την απόκτηση ειδικής άδειας, ΦΕΚ 97 / 20-01-2015), είτε για αναψυχή και επίδειξη τρόπων ψαρέματος, είτε για ψάρεμα.

Επιχειρηματικότητα και Θάλασσα. Τολμηρό ή εύκολο εγχείρημα για τα δεδομένα της Αρκαδίας;
Μπορεί η Αρκαδία να είναι κυρίως ορεινή, αλλά ας μην ξεχνάμε τον Αργολικό μας κόλπο με το ήπιο κλίμα και την μεγάλη ακτογραμμή, με τις πανέμορφες παραλίες, πολλές από τις οποίες είναι προσβάσιμες μόνο από την θάλασσα, αλλά και τα γραφικά μας παραθαλάσσια χωριά με τα λιμάνια και τις ψαρόβαρκες, που διατηρούν την παράδοση του ψαρέματος, εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αποτελούν δημοφιλή τουριστική επιλογή.

Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με το θέμα fishing trips;
Τα Ταξίδια Ψαρέματος (fishing trips), αποτελούν οικογενειακή μας παράδοση μια και είμαστε πλέον, η τρίτη γενιά στην οικογένεια, που ασχολείται επαγγελματικά με την θάλασσα και το ψάρεμα. Παράλληλα δε, ως εργαζόμενοι για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε τέτοια Ταξίδια Ψαρέματος σε άλλες χώρες και πάντα υπήρχε η απορία, γιατί όχι και στην Ελλάδα;
Η ιδέα μας – εταιρία μας, που αξίζει να σημειωθεί, είναι εντελώς νέα και καινοτόμα για την Ελλάδα, παρέχει την δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη, να προγραμματίζει τα πάντα για τις διακοπές του, (ξενοδοχεία, εστιατόρια, τα ψώνια του, το καθημερινό του πρόγραμμα), αλλά και το ψάρεμα του, με επαγγελματίες ψαράδες, στο τόπο της επιλογής του.
Ξεκινώντας λοιπόν από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και τον Αργολικό μας κόλπο και αναρτώντας τις βάρκες που έχουν την απαραίτητη ειδική άδεια για να παίρνουν κόσμο για ψάρεμα, φιλοδοξούμε να ξεκινήσουμε την ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού σε όλη την Ελλάδα.  Ταυτόχρονα με το ψάρεμα, θα μπορεί κάποιος που επιθυμεί, να έχει και τουριστικές πληροφορίες για την περιοχή.

Μπορεί να αναπτυχθεί ο Αλιευτικός Τουρισμός στην περιοχή μας; Ποια θα είναι τα οφέλη από αυτήν την δραστηριότητα;
Ο Αλιευτικός Τουρισμός, δηλαδή να μπορεί κάποιος να μπει σε μια βάρκα είτε για αναψυχή είτε για ψάρεμα, όπως αναφέρθηκε και προηγούμενα, είναι κάτι που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Άρα λοιπόν το γνωρίζουν οι Τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα και είναι πολύ πιθανόν να το αναζητήσουν και στην περιοχή μας. Επίσης, επειδή έχουμε ένα πλεονέκτημα, δηλαδή η εταιρία μας σε μερικά εκατομμύρια αποτελέσματα, βγαίνει πολύ ψηλά σε όλες τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο, (για παράδειγμα εάν αναζητήσουμε Ταξίδια Ψαρέματος, στο Google με τις λέξεις: fishingtrips,
ή fishing trips, ή fishing trip κ.ά.), μπορούμε να πούμε ότι, είναι πολύ πιθανό να προσελκύσουμε και επιπλέον Τουρίστες που θα μας βρουν από το διαδίκτυο και θα ήθελαν να ζήσουν κάποιες από τις μοναδικές εμπειρίες, που μόνο οι άνθρωποι της θάλασσας γνωρίζουν ότι υπάρχουν.
Ταυτόχρονα ας μην ξεχνάμε, ότι εμείς στον Αργολικό Κόλπο και ιδιαίτερα στην περιοχή του Παραλίου Αστρους, έχουμε τρία πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού:
• Είμαστε πολύ κοντά στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της
Πελοποννήσου (όπως είναι η Τρίπολη κ.α.).
• Έχουμε ήπιο κλίμα, δηλαδή εάν εξαιρέσουμε 30 – 40 μέρες το χειμώνα, μπορούμε να κάνουμε ψάρεμα σχεδόν όλο το χρόνο.
• Ολοκληρώνεται σιγά σιγά το μεγάλο έργο του λιμανιού, που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχή μας.
Συνεπώς η ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού στην περιοχή μας είναι πλέον απόλυτα εφικτός στόχος, με άμεσα και προφανή οφέλη όπως: αύξηση του εισοδήματος των επαγγελματιών ψαράδων, περισσότερους και πιο ικανοποιημένους τουρίστες στην περιοχή μας, αύξηση του εισοδήματος των επαγγελματιών του τουρισμού, από την προσέλκυση επιπλέον τουριστών και μάλιστα όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο (άνοιξη, φθινόπωρο κ.λπ.).

H ανταπόκριση του κόσμου ποια ήταν; Υπάρχουν δυσκολίες και πως κατά την γνώμη σας, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν;
Με δεδομένο ότι οι επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής μας το ζητούσαν, όπως άλλωστε και επαγγελματίες από άλλες περιοχές της Ελλάδος, η μεγάλη δυσκολία ήταν να πειστούν οι Κυβερνώντες να προχωρήσουν στο απαραίτητο Νομικό Πλαίσιο και να μειώσουν ταυτόχρονα την γραφειοκρατία για την ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού και στην χώρα μας.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι από εδώ και πέρα δεν υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα:
• Πολλοί λένε ότι θα πρέπει η Πολιτεία κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει και το θέμα της εκπαίδευσης των επαγγελματιών ψαράδων, δηλαδή να βρεθεί τρόπος να διδάσκεται το Επαγγελματικό Ψάρεμα (τόσο με την μορφή κάποιων Σεμιναρίων για τους κάπως μεγαλύτερους, ή μέσω διαδικτύου, όσο και με την μορφή κανονικής εκπαίδευσης για τους νεότερους).
• Επίσης πολλοί Επαγγελματίες Ψαράδες, λόγω και της παρούσας πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ζητάνε να δοθούν άμεσα κίνητρα (π.χ. μέσω Επιδοτούμενων Προγραμμάτων), για όσους Επαγγελματίες δεν πληρούν αρχικά τα κριτήρια της Υπουργικής Απόφασης, για την απόκτηση της ειδικής άδειας και θα ήθελαν να το κάνουν άμεσα.
Τώρα, όσον αφορά τους επαγγελματίες του Τουρισμού, εκεί τα πράγματα είναι πιο απλά, διότι γνωρίζουν και πολύ καλά μάλιστα τον θεματικό τουρισμό, (όπου μια μορφή του είναι και ο Αλιευτικός Τουρισμός), συνεπώς είναι υπέρμαχοι σε κάθε μορφή τουρισμού, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σωστά στην περιοχή μας.

Πως προκύπτουν οι συνεργασίες; Μόνο μέσα από την ιστοσελίδα;
Στην περιοχή μας, επειδή είμαστε λίγο πολύ γνωστοί και υπάρχουν προσωπικές σχέσεις, είναι εύκολες οι συνεργασίες. Αναρτούμε φωτογραφίες από τις βάρκες που κάνουν αυτήν την δραστηριότητα – βάζοντας μια σημαδούρα στον χάρτη – και ξεκινάμε να τους στέλνουμε πελάτες που θα ήθελαν να πάνε μαζί τους για ψάρεμα. Αυτό συμβαίνει μόνο στην πρώτη επαφή. Μετά η επικοινωνία με τους επαγγελματίες και τους πελάτες γίνεται μεταξύ τους.
Εκτός από τους επαγγελματίες ψαράδες στην ιστοσελίδα μας μπορούν να προβληθούν και επαγγελματίες τουρισμού. Στη διαδρομή, www.fishingtrips.gr/gr/nea, «Νέα» και σε «Ποιους απευθυνόμαστε», μπορούν να βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Όσον αφορά σε άλλες περιοχές, οι νέοι συνεργάτες, μας στέλνουν ένα μήνυμα στην «επικοινωνία» και εμείς τους δίνουμε έναν κωδικό. Στη συνέχεια εκείνοι αναρτούν τις πληροφορίες που χρειάζονται για την επιχείρηση τους.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας της ιστοσελίδας του fishingtrips;
Μέσα από μια υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση να μπορέσουμε να συμβάλουμε στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχή μας και στην αύξηση του εισοδήματος και άλλων Επαγγελματιών – Συνεργατών, διατηρώντας όμως πάντα στο μυαλό μας και την καρδιά μας, ότι η μεγάλη μας αγάπη που είναι το υγρό στοιχείο δεν είναι ιδιοκτησία μας, ανήκει σε όλους, στα παιδιά μας και κυρίως στις επόμενες γενιές, που θα πρέπει και αυτοί να γνωρίσουν, ανάλογες με εμάς εμπειρίες….
Αυτό μπορεί να γίνει, διότι θα υπάρχει η δυνατότητα μέσα από την Ιστοσελίδα μας, όλοι αυτοί που αποδεδειγμένα αγαπούν την θάλασσα, να επικοινωνούν γρήγορα και εύκολα μεταξύ τους, να ανταλλάσουν εικόνες, εμπειρίες, ιδέες, ώστε πολλοί μαζί, βελτιώνοντας και αλλάζοντας πρώτα τους εαυτούς μας, να πιέσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Τι θα συμβουλεύατε άλλους νέους επιχειρηματίες που σκέφτονται να δημιουργήσουν μια επιχείρηση;
Σε καμία περίπτωση να μην απογοητεύονται, από τυχόν αποτυχημένες προσπάθειες επιχειρηματικότητας δικές τους ή φίλων τους, κατά το παρελθόν, ή από τυχόν δυσκολίες που θα παρουσιαστούν.
Το διαδίκτυο παρέχει πάρα πολλές δυνατότητες σε κάποιον που θα ήθελε να αναπτύξει τη δική του επιχείρηση και εμείς εδώ στην Ελλάδα, είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα της χρήσης και της ανάπτυξης των δυνατοτήτων που μας παρέχει.
Και τέλος να θέτουν στόχους, να αναλύουν κάθε φορά τα δεδομένα και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, για την επίτευξη των επιμέρους στόχων και ταυτόχρονα, να έχουν κοντά τους μια ομάδα αξιόλογων ανθρώπων, που θα συζητάνε μαζί τους, όποτε και όταν χρειασθεί.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα