arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Συνέντευξη Προέδρου Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννη Μπουντρούκα στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
MPOYNTROYKAS

“Η μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργεί ως Ιφιγένεια στο βωμό της τρόικας” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννης Μπουντρούκας στη διάρκεια της συνέντευξης του στο ενημερωτικό portal του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.  

Τη συνέντευξη έκανε ο κ. Βαγγέλης Γιακουμής

Κύριε πρόεδρε θα ήθελα να μου περιγράψετε την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο σας μετά και τα αυξημένα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.
Η ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν αντέχει άλλα χτυπήματα. Έχει προ πολλού εξαντλήσει όλες τις αντοχές της και βρίσκεται κάτω από το σημείο μηδέν. Και με τέτοιες επιλογές κινδυνεύει πλέον με αφανισμό. Αντιλαμβανόμαστε την πίεση που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση πόρων, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε να λειτουργεί η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση ως η «Ιφιγένεια» στο βωμό της τρόικας και της τήρησης των μνημονικών δεσμεύσεων κάθε φορά. Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου όταν ακούγεται η λέξη «ισοδύναμο», γνωρίζουμε ότι η «καμπάνα» χτυπάει πάλι για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία και τον ελεύθερο επαγγελματία.  Πρόκειται για άκρως αντι-αναπτυξιακά μέτρα, μιας και συνεχώς μιλάμε για ανάπτυξη. Και φυσικά τέτοια μέτρα δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Τι θα πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας και πως οι συνάδελφοι σας θα πρέπει να κινηθούν από εδώ και πέρα για να μπορέσουν έστω και υπό αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά να επιβιώσουν επαγγελματικά;
Δυστυχώς, οι επιχειρήσεις μας βρίσκονται σε δεινή θέση με όλα αυτά που αναφέρουμε. Θα πρέπει όμως να αναζητήσουν κάποιες διεξόδους και προσωπικά θεωρώ ότι τέτοιες είναι: η ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων προϊόντων, η εξωστρέφεια, η χρήση των σύγχρονων εργαλείων όπως είναι το e-commerce, το web-marketing και τα social media, καθώς και η δημιουργία clusters μεταξύ μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να μειώσουν τουλάχιστον κάποια κόστη προμηθειών κλπ. Επίσης, κάθε επιχείρηση θα πρέπει να αναζητήσει και άλλες δραστηριότητες συναφείς με το αντικείμενό της, προκειμένου να έχει κάποια επιπλέον έσοδα, να δημιουργηθούν δηλαδή μικτές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητος από την πλευρά της επιχείρησης ένας σοβαρός σχεδιασμός και όχι βιαστικές και αβέβαιες κινήσεις.

Η ανεργία είναι το μείζον θέμα κ. Πρόεδρε, οι εκτιμήσεις μάλιστα για το νέο έτος είναι δυσοίωνες. Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει ώστε να τονωθεί η αγορά και να ενισχυθεί η εργασία στον ιδιωτικό τομέα;
Χωρίς μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών δεν μπορεί να τονωθεί η αγορά εργασίας. Ποια επιχείρηση θα προσλάβει προσωπικό με τόσες επιβαρύνσεις, ακόμα κι αν το χρειάζεται? Επίσης, είναι απαραίτητες οι επενδύσεις για να ανοίξουν θέσεις εργασίας, αλλά με όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω και τη γραφειοκρατία που «πνίγει» κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, οι επενδύσεις θα αργήσουν πολύ.

Ο τεράστιος τομέας των επενδύσεων είναι απών. Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί και να υπάρξουν επενδύσεις δηλαδή νέες δουλειές, ή προκαλεί εμπόδια που δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη;
Καταρχήν, η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το νέο Αναπτυξιακό νόμο, δεδομένου ότι είμαστε τρία χρόνια περίπου χωρίς αναπτυξιακό νόμο. Με αυτόν και με την προώθηση έργων ΕΣΠΑ που θα εστιάζουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ίσως αρχίσει κάτι να κινείται στο χώρο των επενδύσεων. Απαραίτητη πρόσθετη προϋπόθεση αποτελεί φυσικά και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα