arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Αλλαγές στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας λόγω αντικειμενικών
CHA000014

Τον εκ νέου υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) υποχρεούνται πλέον να φέρουν εις πέρας οι κατά τόπους Δήμοι και οι σχετικές αρμόδιες διευθύνσεις, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε χθες σχετική εντολή, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΠ υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες και καταβάλλεται από τους πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένος ο υπολογισμός του με βάση τις νέες τιμές, και μάλιστα αναδρομικά από τις 21 Μαΐου και μετά, όπως ορίζει η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμοι θα πρέπει θα πρέπει κατ’ αρχάς να μεριμνήσουν ώστε να αποσταλούν άμεσα προς το αρμόδιο πρακτορείο του Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) οι μεταβολές στις τιμές ζώνης εντός των ορίων της διοικητικής τους αρμοδιότητας, ώστε να μειωθεί το χρονικό διάστημα για το οποίο θα οφείλονται αναδρομικά τυχόν καταβληθέντα ποσά. Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσουν στον υπολογισμό, ανά ενεργή παροχή, του ποσού της πίστωσης που τυχόν προκύπτει και την αποστολή του σχετικού αρχείου στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., προκειμένου αυτή να προχωρήσει στην ενημέρωση των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε να καταχωριστούν οι αρμόζουσες εκπτώσεις στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτός όμως από το ΤΑΠ, νέοι υπολογισμοί πρέπει να γίνουν και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται βάσει της πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά και για τις οφειλές που προκύπτουν από εισφορές σε χρήμα που υπολογίζονται βάσει της τιμής ζώνης κατά τον χρόνο κύρωσης της πράξης εφαρμογής.

Επίσης ορίζεται ότι για τις οφειλές που προκύπτουν από την εισφορά σε χρήμα, η οποία υπολογίζεται βάσει της τιμής ζώνης κατά τον χρόνο κύρωσης της πράξης εφαρμογής, θα πρέπει να τροποποιηθούν οι πράξεις επιβολής και να προσαρμοστούν οι υπολειπόμενες δόσεις, ενώ στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής να ακολουθήσει η διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών, κατόπιν των σχετικών αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων.

Πηγή:kathimerini.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα