arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Μητρώο για τις δομές στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας
CHA000010

Μια πλήρη χαρτογράφηση των δομών ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αναμένεται να προσφέρει το σχετικό Μητρώο, που βρίσκεται υπό σύσταση. Η διαδικασία για τη δημιουργία του Μητρώου είναι σε εξέλιξη, καθώς ξεκίνησε και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου η δημόσια διαβούλευση για τη σύστασή του.

Στόχος του Μητρώου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, είναι να καταγράψει την ταυτότητα, τις υπηρεσίες και το δυναμικό δομών και προγραμμάτων υποστήριξης επιχειρηματικότητας, όπως: παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, υποστήριξης, δικτύωσης, χρηματοδότησης, εκπαίδευσης.

Στο μητρώο μπορούν να εγγράφονται υφιστάμενες δομές και προγράμματα/ δράσεις παροχής υπηρεσιών στήριξης και φιλοξενίας προς νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, που υποστηρίζονται ή παρέχονται είτε από ΝΠΙΔ, είτε από ΝΠΔΔ (Θερμοκοιτίδες, Τεχνολογικά Πάρκα, Εκκολαπτήρια, Incubators, Coworking Spaces, Accelerators). Η δε δυνατότητα εγγραφής και επικαιροποίησης του Μητρώου θα είναι συνεχής.

«Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η δημιουργία ενός σημαντικού τμήματος του οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα, που υποστηρίζει ενεργά τις νεοφυείς επιχειρήσεις και συνδυάζεται με τις πρόσφατες προκηρύξεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020» σημειώνει σχετικά το Υπουργείο.

Η καταγραφή στο Μητρώο θα γίνεται με βάση ηλεκτρονικές φόρμες, οι οποίες περιλαμβάνουν πληροφορίες για τις δομές υποστήριξης, όπως την εταιρική μορφή, τα φυσικά πρόσωπα και τους φορείς ή τη σύμπραξη που συμμετέχουν στο σχήμα, τη δυναμική που παρουσιάζουν, τις υπηρεσίες που δύνανται να προσφέρουν στους ωφελούμενους και τη δυναμικότητα των υποδομών που διαθέτουν.

Ένταξη στο Μητρώο
Για την ένταξη στο μητρώο, οι υπεύθυνοι των δομών θα πρέπει να συμπληρώσουν τις αντίστοιχες φόρμες με τα απαραίτητα στοιχεία στη σχετική ιστοσελίδα. Οι δομές που συμμετέχουν στο μητρώο θα αξιολογούνται, εσωτερικά, από τους ωφελούμενους, ενώ εξετάζεται και η θεσμοθέτηση εξωτερικής αξιολόγησης των μελών του Μητρώου για την πιστοποίηση των καταχωρηθέντων στοιχείων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της δομής στο μητρώο είναι η ετήσια αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους τελικούς ωφελούμενους. Κάθε δομή θα έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει την τακτική αξιολόγηση των υπηρεσιών της από τους χρήστες στην αντίστοιχη σελίδα του μητρώου. Η αξιολόγηση θα είναι διαθέσιμη και στη σελίδα κάθε δομής (προφίλ) στην ιστοσελίδα του μητρώου, καθώς και στην ιστοσελίδα της δομής.

Στοιχεία
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, στο Μητρώο θα καταγράφονται σημαντικά στοιχεία για την πληροφόρηση των εν δυνάμει ωφελούμενων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα δημόσια.

Πρόκειται για στοιχεία όπως οι κτιριακές εγκαταστάσεις, οι τεχνικές υποδομές (υπηρεσίες Διαδικτύου, εργαστήρια), οι παρεχόμενες υπηρεσίες, το προσωπικό της δομής (διοικητικό προσωπικό και προσωπικό συμβουλευτικής στήριξης και καθοδήγησης, coaches), η τιμολογιακή πολιτική των δομών σε σχέση με τα προσφερόμενα πακέτα υπηρεσιών, το δίκτυο μεντόρων και συνεργαζόμενων φορέων, τα κριτήρια και οι διαδικασίες ένταξης στη λειτουργία των δομών και αξιολόγησης της προόδου των ωφελούμενων. Σε περίπτωση που παρέχεται χρηματοδότηση από τη δομή, θα πρέπει να καθορίζεται και να αναφέρεται ρητά η πολιτική χρηματοδότησης.

Πηγή:sepe.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα