arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Νέες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα
een

Τρεις νέες περιοχές βάζει το 2016 στο στόχαστρο της για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων η Enterprise Greece. Πρόκειται για το Ιράν, τη Νότια Κορέα και την Κεντρική Αφρική, περιοχές που βρίσκονται σε ανάπτυξη και για τις οποίες θεωρείται ότι υπάρχει σημαντική προοπτική ειδικά στους κλάδους των δομικών υλικών και των τροφίμων. Εκτός από τις νέες αγορές – στόχους για το 2016, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και σε νέους κλάδους, οι οποίοι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Enterprise Greece κ. Χρήστο Στάικο είναι η τεχνολογία και ο βιομηχανικός και ναυτιλιακός εξοπλισμός.

Αναφερόμενος ειδικά στο Ιράν, ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, κ. Βελισσάριος Δότσης, επισήμανε ότι πέραν της γνωστής συνεργασίας με την Ελλάδα στον κλάδο των πετρελαιοειδών, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των δομικών υλικών, των τροφίμων, αλλά και των τεχνολογιών, καθώς η χώρα αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση των δικτύων της. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να πραγματοποιηθεί επιχειρηματική αποστολή στο Ιράν με τη συμμετοχή επιχειρήσεων από πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Μάλιστα για πρώτη φορά η Ελλάδα θα συμμετέχει στην έκθεση δομικών υλικών «Project Iran 2016» με εθνικό περίπτερο και 13 επιχειρήσεις.

Επιπλέον, φέτος η Ελλάδα θα συμμετέχει για πρώτη φορά με εθνικό περίπτερο στην έκθεση «Big 5 Construct Africa 2016», ενώ στη μεγαλύτερη έκθεση δομικών υλικών στη Μέση Ανατολή, την «Big 5 Show Dubai» η Ελλάδα θα συμμετέχει με 40 επιχειρήσεις. Συνολικά το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει η Enterprise Greece για το 2016 προβλέπει τη συμμετοχή της Ελλάδας σε συνολικά 40 διεθνείς εκθέσεις (πέρυσι συμμετείχε σε 35) σε 20 αγορές. Σε αυτές περιλαμβάνονται και η συμμετοχή σε 13 μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών με αποκορύφωμα τη SIAL PARIS 2016. Μάλιστα, σχεδιάζεται ειδικό πρόγραμμα για τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τις προοπτικές στην αγορά των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο, εξάλλου, της προώθησης των ελληνικών προϊόντων, έχουν προσκληθεί για να επισκεφθούν την Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου αγοραστές και δημοσιογράφοι.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Enterprise Greece απέφυγε να προχωρήσει σε πρόβλεψη για την πορεία των εξαγωγών το 2016. Ο ίδιος μάλιστα αρνήθηκε να προχωρήσει σε κάποια εκτίμηση για πιθανές επιπτώσεις από ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων και για την επεξεργασία κάποιου σχεδίου διαχείρισης του προβλήματος ειδικά για τις εξαγωγές, λέγοντας χαρακτηριστικά όταν ερωτήθηκε: «Θεωρώ ότι δεν πρόκειται να κλείσουν και επομένως δεν απαντώ σε υποθετική ερώτηση».

Αναφερόμενος στις επιδόσεις των εξαγωγών το 2015, ο κ. Στάικος επανέλαβε πολλές φορές ότι αυτές δεν επηρεάστηκαν από τα capital controls. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, εδώ ότι πρόσφατα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) εκτίμησε ότι εάν συνεχιζόταν η δυναμική που είχαν οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2015, τότε τα έσοδα θα ήταν αυξημένα κατά επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του ο κ. Β. Δότσης ανέφερε ότι υπήρχε πράγματι μεγάλη ανησυχία, όμως τα στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση της κατάσταση.

Πηγή: kathimerini.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα