arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Περιορισμένη είναι η συνολική παρουσία των γυναικών σε θέσεις ηγεσίας στις 500 κορυφαίες εταιρείες του κόσμου
diagonismos 001

Σύμφωνα με τον κατάλογο Gender Forward Pioneer (GFP) που εξέδωσε η Weber Shandwick, μόνο το 10,9% των senior executives των 500 μεγαλύτερων –σύμφωνα με τον κύκλο εργασιών τους- εταιρειών στον κόσμο είναι γυναίκες.

Μάλιστα, ούτε σε μία εταιρεία δεν παρατηρείται ίση παρουσία ανδρών και γυναικών στις κορυφαίες θέσεις και σχεδόν στο 40% αυτών (37,6%), η ηγετική τους ομάδα αποτελείται μόνο από άνδρες.

Ο κατάλογος GFP μετρά το ποσοστό των γυναικών σε θέσεις senior management στις Global 500 εταιρείες. Η Weber Shandwick έλεγξε τις εταιρείες αυτές καταγράφοντας τους top executives και το φύλο τους (συνολικά 8600 executives σε 36 χώρες).

Πρόκειται για καταγραφή που έρχεται να συμπληρώσει το «Gender Equality in the Executive Ranks: A Paradox – The Journey to 2030», μία παγκόσμια έρευνα στην οποία προχώρησε το Economist Intelligence Unit (EIU), το 2015, με την υποστήριξη της Weber Shandwick. Η έρευνα αυτή διεξήχθη σε 55 χώρες στη Β. Αμερική, την περιοχή ΕΜΕΑ, την Asia Pacific και τη Λατινική Αμερική. Απέδειξε ότι υπάρχει ασθενής εταιρική δέσμευση στο στόχο να επιτευχθεί ισότητα των φύλων στην ηγεσία των εταιρειών.

Από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ότι αν και δεν καταγράφεται πουθενά στον κόσμο ισότητα των φύλων σε ηγετικές θέσεις, ορισμένοι τομείς και εταιρείες σε συγκεκριμένες αγορές εμφανίζουν καλύτερα ποσοστά.

Η βιομηχανία με τη μεγαλύτερη παρουσία γυναικών στο senior management είναι το γενικό εμπόριο (33% σε σχέση με το 10,9% του μέσου όρου).

Πέντε βιομηχανίες δεν έχουν γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Το διαφοροποιημένο χονδρεμπόριο, το χονδρεμπόριο σε Food & Grocery, η ναυτιλία, ο κλάδος προσωρινής βοήθειας (temporary help) και η κλωστοϋφαντουργία.

Η Β. Αμερική έχει το μεγαλύτερο ποσοστό senior στελεχών-γυναικών (19%) ενώ η Σουηδία διαθέτει τη μεμονωμένη αγορά με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών σε senior management (27%) με την Τουρκία να ακολουθεί κοντά με ποσοστό 26%.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα