arcadianet espa
Enterprise Europe Network
ΕΛΣΤΑΤ: Έρευνα χρήσης χρόνου εργαζομένων
diagonismos 001

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) διενήργησε – για πρώτη φορά στη Χώρα μας – την Έρευνα Χρήσης Χρόνου στα νοικοκυριά (ΕΧΧ), με περίοδο αναφοράς το Μάρτιο του 2013 έως το Φεβρουάριο του 2014, μέσω της οποίας συγκεντρώνονται πληροφορίες, για τη χρήση και την κατανομή του χρόνου του πληθυσμού της Χώρας σε διάφορες δραστηριότητες (εργασία, σπουδές, φροντίδα παιδιών, κοινωνική ζωή, μετακινήσεις κ.α.). Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στις 11/12/2014 με Δελτίο Τύπου που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ. Τα στοιχεία δημοσιεύονται εκ νέου αναθεωρημένα λόγω επαναϋπολογισμού των αναγωγικών συντελεστών προκειμένου να ληφθεί υπ’ όψιν η ημερήσια και μηνιαία κατανομή των συμπληρωμένων ημερολογίων χρήσης χρόνου κατά την περίοδο αναφοράς.

Στο παρόν δελτίο παρουσιάζονται οι αναθεωρημένες πληροφορίες για τη χρήση και την κατανομή του χρόνου των εργαζομένων. Τα στοιχεία αφορούν σε μέλη νοικοκυριών ηλικίας 20 έως 74 ετών, και στις δραστηριότητες τους, όπως αυτές καταγράφηκαν σε δύο ημερολόγια, ένα για μία εργάσιμη ημέρα, Δευτέρα έως Παρασκευή, και ένα για Σάββατο ή Κυριακή.

*Ως ελεύθερος χρόνος θεωρείται ο χρόνος που περιλαµβάνει δραστηριότητες σχετικά µε την κοινωνική ζωή και αναψυχή, τα αθλήµατα και τις υπαίθριες δραστηριότητες, τις τέχνες, τα χόµπι, τη χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, τα παιχνίδια, την ενηµέρωση και λοιπές εθελοντικές εργασίες.

Τα αποτελέσµατα της έρευνας παρουσιάζονται σε ώρες και λεπτά ανά ηµέρα, δηλαδή ως µέσος χρόνος ανά δραστηριότητα. Ο µέσος χρόνος αναφέρεται στο µέσο όρο που προκύπτει για το σύνολο των ερευνώµενων, ακόµα και αν δε συµµετέχουν στη συγκεκριµένη δραστηριότητα, καθώς και για ολόκληρο το έτος. Στη παρούσα ανάλυση τα αποτελέσµατα που παρουσιάζονται αφορούν στο σύνολο των εργαζοµένων, και σε όλες τις ηµέρες του έτους (εργάσιµες και µη). Για παράδειγµα, ο µέσος ηµερήσιος χρόνος εργασίας προέκυψε λαµβάνοντας υπόψη τις ώρες εργασίας που έχουν καταγραφεί ανά ερευνώµενο, υπολογιζόµενος για ολόκληρο το έτος (εργάσιµες και µη εργάσιµες ηµέρες) και για το σύνολο του πληθυσµού που δηλώνει ότι εργάζεται.

Για να δείτε ολοκληρωμένη την έρευνα πατήστε εδώ

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα