arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Έρευνα. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορούν να μειώσουν την παραοικονομία κατά 10%
CHA000013

Ένα ψηφιακό δίχτυ προστασίας για επιχειρήσεις, καταναλωτές και Δημόσιο μπορούν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα οι online συναλλαγές σε συνδυασμό με εργαλεία, όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση. Σε ορίζοντα διετίας, τα μετρήσιμα οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους προοιωνίζονται εντυπωσιακά, καθώς οι e-συναλλαγές μπορούν να μειώσουν την έκδοση εικονικών τιμολογίων κατά 60% και να οδηγήσουν σε “άσπρισμα” της παραοικονομίας κατά 10%.

Επίσης μπορούν να αυξήσουν την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ κατά €1 δις ετησίως και να μειώσουν το κόστος των προμηθειών για το Δημόσιο κατά €200 εκατ. σε ετήσια βάση. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες τόσο του ΣΕΒ, όσο και άλλων φορέων, που επικαλείται ο Σύνδεσμος, σε ορίζοντα διετίας, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων μπορεί να μειωθεί ετησίως κατά €1 έως €1,5 δις μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ, που στηρίζεται σε αντίστοιχες μελέτες, σήμερα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ελλάδα συνεχίζουν να παρουσιάζουν χαμηλότερη διείσδυση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (σ.σ. μετά από την επιβολή των capital controls υπάρχει αύξηση χρήσης πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα που δεν αποτυπώνουν ακόμα αυτά τα διαθέσιμα στοιχεία).

Ως ένα πρώτο βήμα για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θεωρείται η υποχρεωτική σταδιακή καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων και αυτοματοποίηση του φορολογικού και ελεγκτικού μηχανισμού.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως σημειώνει στην ανάλυσή του ο ΣΕΒ, έχουν προχωρήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Νορβηγία, Ιταλία κ.λπ.), η γειτονική Τουρκία, αλλά και κράτη της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή, κ.λπ.) σε μία προσπάθεια για πάταξη της υψηλής φοροδιαφυγής.

Ηλεκτρονικά τιμολόγια
Σήμερα, στην Ελλάδα, περίπου 8.000 επιχειρήσεις διακινούν ηλεκτρονικά πάνω από 15 εκατομμύρια τιμολόγια (από τα 250 εκατομμύρια που εκδίδονται ετησίως). Η καθολική υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θεωρείται εφικτή σε ορίζοντα 2-3 ετών, αφού, πλέον, υπάρχουν διαδικτυακές τεχνολογίες, που δίνουν ευελιξία επιλογών και τη δυνατότητα για άμεση και με πολύ χαμηλό κόστος ένταξη όλων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Η καθολική υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μπορεί να εξοικονομήσει €1 δις έως €1,5 δις ετησίως για τις ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω μείωσης του κόστους διακίνησης, διαχείρισης και αποθήκευσης του φυσικού εντύπου, ελαχιστοποίησης των λαθών, αυτοματοποίησης των διαδικασιών ελέγχου καρτελών τιμολόγησης. Η καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών διευκολύνει σημαντικά, επίσης, την αυτοματοποίηση του φορολογικού και ελεγκτικού μηχανισμού.

Μια εικόνα για τα οφέλη των ηλεκτρονικών συναλλαγών προσφέρουν τα παραδείγματα χωρών, που έχουν, ήδη, κάνει σημαντικά βήματα για την ενθάρρυνση των e-συναλλαγών. Στη Νότιο Κορέα, για παράδειγμα, μετά από την κρίση του 1998, έγινε μια προσπάθεια αποθάρρυνσης της χρήσης μετρητών, μέσω της παροχής κινήτρων για τη χρήση online συναλλαγών, η οποία έχει, μέχρι σήμερα, αποδώσει τα μέγιστα σε διάφορα επίπεδα.

Πηγή:sepe.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα