arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Προγράμματα του ΟΑΕΔ με χρήση του ΛΑΕΚ 2016
business4

Τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος κατάρτισης που υλοποιείται από μικρές επιχειρήσεις (1-25 εργαζόμενους) εντός 2016, περιγράφει απόφαση του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που έχουν καταβάλλει την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ 0,24%).

Η δαπάνη για το πρόγραμμα που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου, ανέρχεται στα 20 εκατ ευρώ. Το μέσο ωριαίο κόστος των προγραμμάτων κατάρτισης υπολογίζεται στα 14 ευρώ ανά καταρτιζόμενο. Στην περίπτωση που το πρόγραμμα κατάρτισης υλοποιείται σε συνεργασία με εργατικό κέντρο, το Μέσο Ωριαίο Κόστος (Μ.Ω.Κ.) υλοποίησης του προγράμματος αυξάνεται κατά 1 ευρώ και 50 λεπτά.

Δικαιούχοι φορείς είναι οι εξής:

1. Οι οριζόμενοι από το καταστατικό τους Φορείς Εκπροσώπησης Εργοδοτών (πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι), των οποίων τα μέλη διατηρούν επαγγελματική δραστηριότητα και όχι μόνο ομοιοεπαγγελματική ιδιότητα. Οι παραπάνω φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών θα πρέπει να έχουν συσταθεί τουλάχιστον δύο χρόνια  πριν την έκδοση της παρούσας απόφασης.

2. Οι επιστημονικοί σύλλογοι των οποίων οι επιχειρήσεις-μέλη απασχολούν από 1-25 άτομα και δεν καλύπτονται από τους παραπάνω δικαιούχους.

3. Τα επιμελητήρια των οποίων οι επιχειρήσεις- μέλη απασχολούν από 1-25 άτομα και δεν καλύπτονται από τους δικαιούχους του σημείου 1.

Οι επιστημονικοί σύλλογοι, εκτός από το πρακτικό των αρχαιρεσιών, θα πρέπει να προσκομίσουν και την απόφαση της περιφέρειας (όπου ανήκουν) που επικυρώνει τις αρχαιρεσίες τους.

Τα επιμελητήρια, εκτός από το πρακτικό των αρχαιρεσιών, θα πρέπει να προσκομίσουν και την απόφαση του πρωτοδικείου (όπου ανήκουν), που επικυρώνει τις αρχαιρεσίες τους.

Οι δικαιούχοι φορείς οφείλουν να συμπεριλάβουν στις προτάσεις τους μόνο εργαζόμενους επιχειρήσεων του κλάδου που εκπροσωπούν και κάθε επιχείρηση δικαιούται να συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης μέσω ενός μόνο φορέα εκπροσώπησης εργοδοτών.

Στο ανωτέρω πρόγραμμα κατάρτισης δίνεται η δυνατότητα, να συμμετέχουν και εργαζόμενοι προερχόμενοι από επιχειρήσεις που απασχολούν από 1-25 άτομα με την ιδιότητα των ανεξάρτητων καταρτιζόμενων:

1) Όταν οι εργοδότες τους δεν καλύπτονται από φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών.

2) Όταν το αντικείμενο απασχόλησης τους δεν τους επιτρέπει να έχουν σταθερό εργοδότη.

3) Όταν οι εργοδότες τους με δήλωση δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης μέσω του φορέα εκπροσώπησης εργοδοτών του κλάδου τους.

Το πρόγραμμα κατάρτισης υλοποιείται πάντα εντός των ορίων του Νομού όπου ανήκει το εργατικό κέντρο.

Στο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εντάσσονται οι επιχειρήσεις που:

*Επιθυμούν να καταρτίσουν το προσωπικό τους και είναι μέλη των φορέων εκπροσώπησης εργοδοτών του κλάδου τους, που θα αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης.

*Καταβάλουν στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ (0,24%) για τους εργαζόμενους της επιχείρησης τους για το έτος 2016.

*Απασχολούν από 1 έως 25 εργαζόμενους. *Το πρόγραμμα κατάρτισης στο οποίο συμμετέχουν δεν χρηματοδοτείται από άλλο φορέα.

*Δεν χρηματοδοτούνται από άλλο πρόγραμμα κατάρτισης του Ο.Λ.Ε.Δ. και του ΛΑΕΚ για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα