arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Τροπολογία: Οι κυριότερες αλλαγές στο νέο Ασφαλιστικό
CHA000012

Παρεμβάσεις στο εφάπαξ των αυτοαπασχολούμενων, που μπορεί να προκαλέσουν νέες περικοπές, αλλά και τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού των περικοπών συντάξεων, στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος συνεχίζει να εργάζεται, περιλάμβανε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε στη Βουλή, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Επίσης, συμπεριλήφθηκε διάταξη που ορίζει ότι έως 31.12.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να εισπράττονται από την φορολογική διοίκηση (ΓΓΔΕ). Ειδικότερα, στην τροπολογία αποσαφηνίζονται τα εξής σημεία του νέου Ασφαλιστικού, που τέθηκε εν ισχύ μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 13 Μάϊου:

– Αποσαφηνίζονται οι δικαιούχοι των οικογενειακών παροχών ούτως ώστε να υφίσταται ομοιόμορφη ρύθμιση για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις για την οικογενειακή παροχή δεν εφαρμόζονται για τα πρόσωπα, των οποίων οι συντάξεις υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό.

– Καταργούνται ρητά οι διατάξεις του ν.2084/1992 που προέβλεπαν ότι, κατά τη συγκεφαλαίωση του συντάξιμου χρόνου των νέων ασφαλισμένων (μετά την 1-1-1993), διάστημα ίσο τουλάχιστον προς έξι μήνες λογίζεται ως έτος.

– Καθίσταται σαφές ότι το ποσό της βάσης υπολογισμού για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του ν.3865/2010 είναι το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, όπως κάθε φορά ισχύει. Προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης που θα περικοπή σε περίπτωση εργασίας συνταξιούχων του Δημοσίου θα λαμβάνεται, εφεξής, υπόψη το ύψος του ποσού του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κάθε φορά (αντί αυτού της 31-12-2011 που ορίστηκε με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4387/2016).

– Ρυθμίζεται κατά ενιαίο τρόπο για μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους, ο υπολογισμός του ποσού της εφάπαξ παροχής για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί έως και την 31-12-2013. Ειδικότερα: Ως αποδοχές για τον υπολογισμό της ανωτέρω παροχής νοείται ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών για τους μισθωτούς και ο μέσος όρος των τιμών των ασφαλιστικών κατηγοριών για τους αυτοαπασχολούμενους, που έλαβε ο ασφαλισμένος κατά τα 5 τελευταία έτη έως και την 31-12-2013 (αντί κατά τα 5 τελευταία, πριν την αποχώρηση από την υπηρεσία του, έτη, που ισχύει σήμερα), εφόσον υπεβλήθησαν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου. Η προβλεπόμενη ετήσια προσαύξηση κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, εφαρμόζεται από το επόμενο έτος μετά το καταληκτικό της ανωτέρω πενταετίας, έως και το έτος αποχώρησης από την υπηρεσία, το επάγγελμα ή την εργασία και τίθεται ελάχιστο όριο για το ύψος του σωρευμένου συντελεστή που προκύπτει από την ετήσια μεταβολή μισθών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερος από ένα. Εξισώνεται με τα ισχύοντα για τους μισθωτούς, ο τρόπος υπολογισμού της εφάπαξ παροχής των αυτοαπασχολούμενων για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί έως και την 31-12-2013, που αποτελείται εφεξής από το γινόμενο του εξήντα τοις εκατό (60%) [από εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) που ισχύει σήμερα], των αποδοχών επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης έως και την 31-12-2013. Ως αποδοχές για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής, νοείται ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος κατά τα 5 τελευταία έτη έως και την 31.12.2013, εφόσον υπεβλήθησαν σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου, χωρίς να υπολογίζονται τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας. Ο ως άνω μέσος όρος προσαυξάνεται ετησίως κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, η οποία υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η ως άνω προσαύξηση εφαρμόζεται από το επόμενο έτος μετά το καταληκτικό της ανωτέρω πενταετίας, έως και το έτος αποχώρησης από την υπηρεσία ή την εργασία. Ο σωρευμένος συντελεστής που προκύπτει από την ετήσια μεταβολή μισθών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από ένα η φράση «από το γινόμενο του εβδομήντα πέντε επί τοις εκατό (75%)» αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, με τη φράση «από το γινόμενο του εξήντα τοις εκατό (60%)»

– Καταργούνται πόροι που κατέληγαν υπέρ ταμείων που ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ.

– Αποσαφηνίζεται η υπουργική απόφαση, που αφορά αποκλειστικά στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών κατηγοριών αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 υπάγονταν στην ασφάλιση άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης, πλην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από γνώμη του ΔΣ του ΕΦΚΑ, εξειδικεύεται η εφαρμογή των κανόνων του παρόντος νόμου σχετικά με τις εισφορές κατηγοριών αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος υπάγονταν στην ασφάλιση άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης, πλην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

– Σταδιακά και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31.12.2017 θα μεταφερθούν οι διαδικασίες υποβολής των σχετικών δηλώσεων και της είσπραξης των παντός είδους ασφαλιστικών εισφορών (τρεχουσών και καθυστερούμενων) στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Μέχρι 31.12.2017 ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ενσωμάτωσης στη φορολογική διοίκηση όλων των λειτουργιών που σχετίζονται με την υποβολή των σχετικών δηλώσεων και τη διενέργεια των πληρωμών παντός είδους ασφαλιστικών εισφορών, τρεχουσών και ληξιπροθέσμων.

– Η αναπροσαρμογή του ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης για τον υπολογισμό του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) ορίζεται πλέον με απόφαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου και όχι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πηγή:dikaiologitika.gr

 

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα