arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Η αύξηση των εισφορών του Ι.Κ.Α και η μισθοδοσία του Ιουνίου 2016
CHA000018

Όπως είναι γνωστό, από 1.6.2016 το ποσό της μηνιαίας εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση στο Ε.Τ.Ε.Α. όλων των μισθωτών, ασφαλισμένων —πριν και μετά την 1.1.1993—, υπολογίζεται σε ποσοστό 3,5% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3,5% για τον εργοδότη επί των ασφαλιστέων αποδοχών του εργαζομένου όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 38 του ν. 4387/20161.

Παρόλο που ο ανωτέρω νόμος δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. στις 12.5.2016 (ΦΕΚ Α’ 85/12-05-2016) μέχρι και σήμερα (σ.σ. 30.6.2016), το  υπ. Εργασίας πρωτίστως και έπειτα το Ι.Κ.Α. δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν όλους τους ενδιαφερόμενους για το πως θα χειριστούν το όλο ζήτημα της αλλαγής των ποσοστών αυτών κατά τον υπολογισμό της μισθοδοσίας του μηνός Ιουνίου, αλλά και της απεικόνισής τους στην Α.Π.Δ.

Για άλλη μια φορά οι λογιστές, αλλά και οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού δεν γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε. Να τονίσω ότι ο νόμος ισχύει από την 1.6.2016, οπότε είναι πάνω από κάθε εγκύκλιο που ενδεχομένως θα αναφέρει διαφορετικά πράγματα, κ.λπ.. Από δω όμως ξεκινούν τα τραγελαφικά της υπόθεσης.

Έχουμε δύο επιλογές:

Α) Ακολουθούμε την ισχύ του νόμου και υπολογίζουμε τη μισθοδοσία του 6/2016 βάσει των νέων ποσοστών.

i. Όμως την πρώτη αυτή επιλογή δεν είμαστε όλοι σε θέση να την ακολουθήσουμε, αφού ορισμένες εταιρείες λογισμικού δεν έχουν ενσωματώσει τις νέες διατάξεις στα μηχανογραφικά τους συστήματα επειδή αναμένουν οδηγίες από το Ι.Κ.Α. (βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η πρακτική είναι σωστή, γιατί ο χρήστης είναι δέσμιος της απόφασης της εκάστοτε εταιρείας. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου, να ετοιμαστεί η νέα version του λογισμικού και να δοθεί στον χρήστη η δυνατότητα επιλογής της αναβάθμισης ή όχι του λογισμικού με τα νέα δεδομένα εφόσον το επιθυμεί).

Πώς θα υπολογίσει λοιπόν ο λογιστής ή ο εκκαθαριστής τη μισθοδοσία του Ιουνίου εφόσον ούτε το λογισμικό του τον υποστηρίζει; Μήπως στο χέρι; Μήπως να το παίξει κορώνα ή γράμματα; Να σημειώσω εδώ ότι δεν ψέγω τις εταιρείες λογισμικού για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, απλώς καταγράφω τις σκέψεις μου και θεωρώ σε κάθε περίπτωση ότι ευθύνονται αποκλειστικά το υπ. Εργασίας και το Ι.Κ.Α. για αυτά που συμβαίνουν.

ii. Πάμε και σε άλλη υποπερίπτωση όμως. Έστω ότι κάποιες εταιρείες σου δίνουν τη δυνατότητα να «τρέξεις» τη μισθοδοσία βάσει των νέων διατάξεων, πώς είσαι σίγουρος ότι δεν θα σε εκπλήξει δυσάρεστα το Ι.Κ.Α. —το συνηθίζει άλλωστε αυτό—  όταν φιλοτιμηθεί επιτέλους να κοινοποιήσει την εγκύκλιο με τις διευκρινίσεις;

Β) Υπολογίζουμε τη μισθοδοσία βάσει των παλαιών ποσοστών και αναμένουμε τις οδηγίες του Ι.Κ.Α. σχετικά με το χειρισμό της Α.Π.Δ. και άλλων οδηγιών που ενδεχομένως να δοθούν.

Ακόμη και η δεύτερη επιλογή δεν είναι σίγουρη όμως, αφού ενδέχεται το Ι.Κ.Α. στην πορεία να μας ενημερώσει ότι δεν έπρεπε να χειριστούμε έτσι τη μισθοδοσία και κατ΄επέκταση την Α.Π.Δ. και να δημιουργηθεί ένα ατελείωτο μπάχαλο!

Και με τις διαφορές που θα προκύψουν στην παρακράτηση Φ.Μ.Υ. και στα καθαρά πληρωτέα των εργαζομένων —αναλόγως της επιλογής που ακολουθήσουμε—τι θα γίνει ; Στους πελάτες πώς να τα εξηγήσεις όλα αυτά για να τα κατανοήσουν κι αυτοί;

Εδώ λοιπόν ταιριάζει η γνωστή φράση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»! Και ποιός είναι αγαπητοί μου αυτός που βρίσκεται σ΄αυτή τη δυσάρεστη θέση, να μην ξέρει δηλαδή κατά που να βαδίσει, αφού και οι δύο επιλογές οδηγούν στο κενό; Μα, φυσικά ο λογιστής ή ο εκκαθαριστής μισθοδοσίας!

Για πολλοστή φορά βρισκόμαστε να ακροβατούμε σε τεντωμένο σχοινί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες σιωπούν! Αλλά έτσι συμβαίνει στη χώρα μας. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι ιθύνοντες των υπουργείων και των δημοσίων φορέων μονίμως μένουν στο απυρόβλητο, δεν τους επιβάλλεται καμία ποινή για τις κωλυσιεργίες τους ενώ εμείς, οι πληβείοι, καλούμαστε —ως συνήθως— να βγάλουμε το φίδι απ΄ την τρύπα με συνέπειες τόσο για τη ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία.

Υ.Γ. Ασκώντας το επάγγελμα του λογιστή δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να πάθεις alzheimer, φροντίζουν άλλοι γι΄ αυτό.

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός

Πηγή: taxheaven.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα