Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/07/2016 / ΩΡΑ: 15:00 / ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΝΕΑ

• Επανέρχονται τα υψηλά πρόστιμα για μη έκδοση απόδειξης
Επαναφορά των υψηλών προστίμων που ίσχυαν πριν από τον Οκτώβριο του 2015, για τη μη έκδοση αποδείξεων ή για ανακριβή στοιχεία, για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Με την τροπολογία θεσπίζονται ελάχιστα όρια προστίμων 250-500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, ενώ προβλέπεται προσαύξηση των προστίμων κατά 100%-300% σε περιπτώσεις υποτροπών. Ωστόσο, η τροπολογία δεν περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ (γιατρούς, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, μικρές επιχειρήσεις κ.λπ.). Η διάταξη έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 25 Ιουλίου 2016.

• Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις και παραχωρήσεις
Στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για όλες τις δημόσιες συμβάσεις προχωράει η κυβέρνηση με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων, τη διασφάλιση της ακεραιότητας των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και της πλήρους ηλεκτρονικοποίησης του συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου που αφορά στην προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις νέες κοινοτικές οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις.

• Σε ισχύ η χαλάρωση των Capital Controls – χωρίς περιορισμούς αναλήψεων το «φρέσκο χρήμα»
Την τροποποίηση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων υπέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές μέρες. Οι αλλαγές αφορούν κυρίως στο «νέο χρήμα» που θα κατατεθεί στις τράπεζες σε μετρητά, είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Ειδικότερα, για τα ποσά αυτά που θα κατατεθούν από 22 Ιουλίου στις τράπεζες, θα μπορούν να γίνονται αναλήψεις χωρίς περιορισμούς. Παράλληλα, διευκολύνεται γενικά η ανάληψη μετρητών, καθώς θα μπορεί να γίνεται στο ύψος των 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες, ενώ επιτρέπεται πλέον η πλήρης αποπληρωμή δανείων.

• Υποχρεωτικά όλες οι ταμειακές μηχανές online με το TAXIS
Στην ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το TAXIS προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που θα κατατεθεί στην Βουλή, ενώ οι επιτηδευματίες που δεν έχουν ταμειακές ή άλλους φορολογικούς μηχανισμούς θα υποχρεωθούν να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην ΓΓΠΣ τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν
Σύμφωνα με την τροπολογία θα προβλέπεται η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών (TAXIS), καθώς επίσης και την υποχρέωση των επιτηδευματιών που δεν έχουν ταμειακές μηχανές ή άλλους φορολογικούς μηχανισμούς να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην ΓΓΠΣ τα δεδομένα των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σας ενημερώνουμε ότι από 1 Αυγούστου έως και 31 Αυγούστου το Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας δεν θα κυκλοφορεί