arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Πού συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι
business4

Ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, κατώτατος μισθός και συλλογικές συμβάσεις. Αυτά είναι τα τέσσερα σημεία συμφωνίας, εν μέρει ή εν τω συνόλω, που έχουν εντοπιστεί ανάμεσα στους εργοδότες και στους εργαζόμενους

Με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ενόψει του κοινού κειμένου που θα προκύψει έως και σήμερα, Παρασκευή 15/7, για να ανακοινωθεί «πανηγυρικά» την ερχόμενη Τρίτη από τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, τα «dikaiologitika» σας παρουσιάζουν τα βασικά σημεία της συμφωνίας, έως αυτή την ώρα.

Ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και των εργαζομένων (ΓΣΕΕ), πρόκειται να επαναλάβουν τα βασικά σημεία των θέσεων που είχαν εκφράσει προ διετίας, σε ανάλογη πρωτοβουλία που είχε λάβει τότε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO):

Ας δούμε τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας:

–     Ομαδικές απολύσεις: Όλες τις πλευρές συμφωνούν ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετό και δεν πρέπει να αλλάξει προς το χειρότερο. Πρόθεση είναι να δοθεί προβολή σε αυτή τη θέση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ΔΝΤ, που ανοιχτά πλέον ζητάει το λιγότερο διπλασιασμό του ορίου απολύσεων από το 5% ανά μήνα, στο 10% για επιχειρήσεις από 150 εργαζόμενους και άνω…

–     Συνδικαλιστικός νόμος: Όλες οι πλευρές συμφωνούν ώστε να μην αλλάξει το καθεστώς προκήρυξης των απεργιών, ενώ δεν επιθυμούν τη θεσμοθέτηση της ανταπεργίας (lock out).

–     Κατώτατος μισθός: Εργοδότες και εργαζόμενοι, θέλουν να αποκτήσουν ξανά την ευθύνη του καθορισμού του, παραμερίζοντας τον υπουργό Εργασίας, που σήμερα έχει τον τελικό λόγο.

–     Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Αμφότερες οι πλευρές, διαπίστωσαν ότι η διάλυση των συλλογικών συμβάσεων δεν βοήθησε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του παραγόμενου προϊόντος. Αντίθετα, δημιούργησε στρεβλώσεις στην αγορά και σε πολλές περιπτώσεις, αθέμιτο ανταγωνισμό. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν επαναφορά του μέτρου της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, έτσι ώστε να καλύπτει στο εξής, όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου, ενταγμένες σε σωματείο ή όχι.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα