arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Τουρισμός: Περισσότερες αφίξεις χωρίς τα αντίστοιχα έσοδα
diakopes

Χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα αναμένεται να παρουσιάσουν τη φετινή χρονιά οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας σε σχέση με το 2015, παρά τη θετική εξέλιξη που εμφανίζουν στην αιχμή της σεζόν οι διεθνείς αφίξεις. Παρατηρείται, δηλαδή, το εξής παράδοξο φαινόμενο: Ενώ οι τουρίστες θα είναι περισσότεροι, το ταμείο θα είναι… μείον.

Η χρονιά ξεκίνησε αρνητικά, με το πρώτο εξάμηνο να περνά μέσα σε ένα αρνητικό κλίμα. Ωστόσο, τα στοιχεία των διεθνών αφίξεων για τον Ιούλιο κινήθηκαν έντονα ανοδικά, ενώ και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για τον τρέχοντα μήνα εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένες. Η εξέλιξη αποδίδεται εν μέρει και στο νέο πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από την εξέλιξη των αφίξεων και των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε επίπεδο χώρας, τα οικονομικά μεγέθη των τουριστικών επιχειρήσεων τη φετινή σεζόν θα είναι χειρότερα σε σχέση με το 2015.

Συνολικά, ο ΣΕΤΕ υπολογίζει ότι ο τομέας έχει επιβαρυνθεί σε ετήσια βάση με επιπλέον φορολογικές υποχρεώσεις της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, ενώ αν επιβληθεί τελικά από το 2018 και το Τέλος Διανυκτέρευσης θα προστεθεί ένα επιπλέον βάρος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τα νέα φορολογικά βάρη για τον τομέα προκάλεσαν προβλήματα στις επιχειρήσεις με «κόκκινα» και όχι μόνο δάνεια, που αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το ελληνικό Δημόσιο έχει απώλεια ετήσιων εσόδων ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ από τη μη αντιμετώπιση του ζητήματος της φορολόγησης των «γκρίζων» τουριστικών μισθώσεων σε ακίνητα και από τη μη έκδοση αποδείξεων. Σε ό,τι αφορά τους μακροπρόθεσμους στόχους για τον ελληνικό τουρισμό, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ προσδιορίζει για το έτος 2021 τις διεθνείς αφίξεις στα 34,8 εκατ. από 26,1 εκατ. πέρυσι και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις στα 19,6 εκατ. ευρώ από 14,1 εκατ. ευρώ το 2015. Ο στόχος για τις διανυκτερεύσεις είναι να φθάσουν σε 250 εκατ. από 188 εκατ. πέρυσι. Επίσης, τα έσοδα ανά ταξιδιώτη θα φθάσουν σε 563 ευρώ από 541 ευρώ το 2015 και τα έσοδα ανά διανυκτέρευση σε 78 ευρώ από 75 ευρώ. Πάντως, μέχρι τώρα τα μεγέθη ήταν διαφορετικά. Η δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε στα 580 ευρώ από 590 ευρώ το 2014 και 653 ευρώ το 2013. Από την άλλη, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 4,6% φθάνοντας στα 74 ευρώ. Ομως, εξηγεί το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, η μείωση στη δαπάνη ανά ταξίδι οφείλεται στην πραγματοποίηση διακοπών μικρότερης διάρκειας από τους ταξιδιώτες και όχι σε χαμηλότερη ημερήσια δαπάνη.

«Εκρηξη» τον Ιούλιο

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης με βάση τη συγκέντρωση των πρώτων αποτελεσμάτων των αφίξεων για τον Ιούλιο στα αεροδρόμια της Αθήνας, του Ηρακλείου και της Κέρκυρας, όπου καταγράφεται διψήφιο ποσοστό αύξησης, έκανε λόγο για ισχυρό κύμα κρατήσεων τελευταίας στιγμής. Ειδικότερα, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου για τον Ιούλιο οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ανοδικά κινήθηκαν οι αφίξεις απ’ όλες τις βασικές αγορές, όπως είναι η γερμανική, η βρετανική, η γαλλική και η ρωσική. Παράλληλα, στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας τον περασμένο μήνα οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 13,5%. Υψηλά ποσοστά αυξήσεων κατέγραψαν οι αφίξεις από την Ιταλία (26,9%), τη Γερμανία (22,2%) και τη Γαλλία (19,6%). Εξάλλου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, έκανε λόγο για «έκρηξη» τουριστικών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Ρόδου για τον μήνα Ιούλιο, καθώς καταγράφηκε συνολική αύξηση σε ποσοστό 10,6%, η οποία μεταφράζεται σε 500.000 αφίξεις. Ο περιφερειάρχης απέδωσε τη θετική εξέλιξη στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης των νησιών που εκπόνησε έγκαιρα η περιφέρεια σε συνεργασία με τη Marketing Greece και το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ.

Στο μεταξύ, και τα προσωρινά στοιχεία του Ιουλίου για τις οδικές αφίξεις στη χώρα δείχνουν αύξηση, γεγονός που σύμφωνα με το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ προϊδεάζει για θετικότερη συνολική εικόνα στον τουρισμό για το 2016.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα