arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Δύο Προαπαιτούμενα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ζητάει η ΕΣΕΕ από το Υπουργείο Οικονομικών και τους Θεσμούς
CHA000019
Πραγματοποιήθηκε στις 31/8/2016, συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσωπεία του Προεδρείου της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Βασίλη Κορκίδη, τους κ.κ. Γιώργο Καρανίκα, Νίκο Μανεσιώτη, Νίκο Κουγιουμτσή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη μαζί με όλο το επιτελείο του και συγκεκριμένα τον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργο Πιτσιλή, τον Ε.Γ. ΣΔΟΕ κ. Κωνσταντίνο Χρήστου και τους διευθυντές του γραφείου του Υπουργού Σ. Παπακωνσταντίνου και του ΑΝΥΠΟΙΚ Π. Μελαχρινό, καθώς και με τη παρουσία υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΟΙΚ.
Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα και είχε ως αντικείμενο την παρουσίαση εκ μέρους της ΕΣΕΕ των δύο προαπαιτούμενων που απέστειλε η Συνομοσπονδία προς τους Θεσμούς και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (επισυνάπτονται οι σχετικές επιστολές), ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης, η υλοποίηση των οποίων θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν εντός της κρίσης και της ύφεσης, χωρίς μάλιστα να αδικεί τους συνεπείς φορολογούμενους και τις ενήμερες επιχειρήσεις.
Το πρώτο προαπαιτούμενο αφορά στη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός «ειδικού επιχειρηματικού λογαριασμού» που θα τροφοδοτεί τις υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τις λειτουργικές δαπάνες. Ειδικότερα, θα περιλαμβάνει την δυνατότητα κάθε επιχείρησης που έχει πληγεί από την κρίση να γνωστοποιήσει έναν λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή δέσμευσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης με πάγιες τραπεζικές εντολές (πληρωμή: μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμών ΔΕΚΟ, δανείων, ενοικίων και προμηθευτών). Περαιτέρω, ο σχετικός λογαριασμός προτείνεται να συνδεθεί με τις εισπράξεις της επιχείρησης μέσω e-banking και από χρήση πλαστικού χρήματος εκ μέρους των καταναλωτών. Ο λογαριασμός θα μπορεί να καθορίζεται ως προς το ακατάσχετο ποσό, από τα απολογιστικά δεδομένα της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
Το δεύτερο προαπαιτούμενο αφορά σε μία βελτιωμένη δεύτερη ευκαιρία της «βοήθειας» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Ζητούμενο θα πρέπει να είναι η άμεση αναστολή της ισχύος των δυσμενών προϋποθέσεων που κάνουν πιο εύκολη την απένταξη των οφειλετών και άρχισαν να εφαρμόζονται από 1/7/2016 καθώς και η διάσωση της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων μέχρι και 31/12/2017. Η ΕΣΕΕ προτείνει την δημιουργία ειδικής επιτροπής στο Υπουργείο που θα κρίνει το βάθος της ευθύνης των οφειλετών για την απώλεια της ρύθμισης και θα αποφασίζει με ευρείες δυνατότητες και ελαστικά κριτήρια για την επανένταξή τους.
Τόσο η Συνομοσπονδία όσο και το Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν σε κοινές ενέργειες προώθησης και αποδοχής από τους θεσμούς των δύο αυτών σημαντικών  «προαπαιτούμενων». Περαιτέρω, τα δύο επιτελεία συζήτησαν μία σειρά από άλλα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου. Το Υπουργείο παρουσίασε τις πρόσφατες εξελίξεις στο επίπεδο των ελέγχων της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματικότητα τους, ενώ από την πλευρά της Συνομοσπονδίας ζητήθηκε, πριν εξαντληθεί η αυστηρότητα, να προηγούνται τα στάδια της συμβουλής και της συμμόρφωσης.
Τέλος, διεξοδικά συζητήθηκε το θέμα του παρεμπορίου και του «διασυνοριακού» εμπορίου.  Η ΕΣΕΕ ενημέρωσε τον Υπουργό για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας FeelSafe που δημιούργησε σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα ελέγχου των διασυνοριακών αγορών και πάταξης του λαθρεμπορίου – παρεμπορίου.  Ο κ. Κορκίδης θύμισε την πάγια πρόταση της ΕΣΕΕ για χρήση ειδικών μηχανημάτων, όπως τα “X-Ray scanners” και τα εξελιγμένα “Electromagnetic field container scanners” στις πύλες εισόδου (τελωνεία και μεγάλα λιμάνια), προκειμένου να διευκολύνεται η σύλληψη των παράνομων προϊόντων απομίμησης κατά την είσοδό τους στη χώρα. Οι στοχευμένοι έλεγχοι, μπορούν να αντιμετωπίσουν δραστικά το φαινόμενο του παρεμπορίου.

Τόσο ο Υπουργός όσο και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, συμφώνησαν στην ανάγκη ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικότερου προς τις επιχειρήσεις, αλλά και αποτελεσματικού ως προς την είσπραξη φόρων, με απώτερο στόχο τη μείωση τους. Η χθεσινή συνάντηση στην ουσία εγκαινιάζει μία διαρκή περίοδο συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και στην ΕΣΕΕ, κατά την οποία θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την πρόοδο στα κοινού ενδιαφέροντος θέματα και θα ενεργοποιούνται συντονισμένα στην κατεύθυνση υλοποίησής τους, με στόχο πάντοτε την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και την διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα