arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα το ποσοστό ανεργίας
ed05

Τα σημάδια σταθεροποίησης του ποσοστού ανεργίας σε υψηλά επίπεδα προβληματίζουν την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά μακροοικονομικών κυρίως μεταβλητών, που οδηγούν την εγχώρια οικονομία σε μια εύθραυστη ισορροπία τρόμου. Στο υπουργείο Εργασίας δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, παρά το γεγονός ότι κάποια ποιοτικά στοιχεία όπως η αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ, η μετατόπιση της αδήλωτης εργασίας προς τη «μερικώς δηλωμένη» και η έστω και σε φθίνουσα πορεία αύξηση της απασχόλησης, δίνουν τον τόνο των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη του υπουργείου Εργασίας που μέχρι σήμερα έδειχναν μια σημαντική επικράτηση των προσλήψεων έναντι των απολύσεων και μάλιστα με ιδιαίτερα ισχυρούς ρυθμούς το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, για τον μήνα Αύγουστο έχουν αντιστραφεί, με το ισοζύγιο να βγαίνει αρνητικό.

Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, άλλωστε, αναδεικνύουν ένα δομικό πρόβλημα της εγχώριας οικονομίας, με τους ανέργους να παραμένουν αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας, χωρίς καμία προοπτική απασχόλησης. Αποσπώντας άλλη μια αρνητική πρωτιά στη Ζώνη του Ευρώ, η Ελλάδα εκτός από το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (σταθερά στο 23,5% τον Μάιο έναντι 19,6% στην Ισπανία και 3,9% στη Μάλτα) “κατάφερε” να εντάξει στην αγορά εργασίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 μόλις το 4,3% των ατόμων που ήταν άνεργοι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη είναι υπερτριπλάσιο, ήτοι ανέρχεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε 15,4%.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το σημαντικά και σταθερά υψηλό ποσοστό ανεργίας παράλληλα με τις δραματικά περιορισμένες πιθανότητες επιστροφής στην εργασία για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους δημιουργούν συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας. Η έλλειψη προοπτικής συνδέεται άμεσα με το άκρως ανησυχητικά υψηλό ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στη χώρα μας, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στο τέλος του 2015 έφτανε το 18%, έναντι 4,8% στις 28 χώρες της Ε.Ε. Και αυτή με τη σειρά της μειώνει την όποια αναπτυξιακή δύναμη μπορεί να έχει μια οικονομία, καθώς η μακροχρόνια ανεργία, δηλαδή η χωρίς αποτέλεσμα αναζήτηση εργασίας πάνω από 12 μήνες,  δημιουργεί υψηλό κόστος για τα άτομα και την κοινωνία και έχει ως συνέπεια την ακύρωση του ανθρώπινου κεφαλαίου και των μορφωτικών επενδύσεων.

Μάλιστα, οι προοπτικές είναι άκρως ανησυχητικές, καθώς σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμάχεται με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας και τις επόμενες δεκαετίες. Οι τεχνοκράτες του Ταμείου υπολογίζουν ότι ώς το 2022 η ανεργία θα βρίσκεται περίπου στο 18%, για να υποχωρήσει στο 12% σε 24 χρόνια από σήμερα, δηλαδή το 2040 και να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό υπό προϋποθέσεις, το σωτήριον αλλά και μακρινό έτος 2060.

Πηγή: kathimerini.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα