Τράπεζες: Στόχος η μείωση 40% – 50% στα «κόκκινα» δάνεια

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 05/09/2016 / ΩΡΑ: 15:30 / ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΝΕΑ

Ποσοστό μείωσης 40% – 50% για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και 35% – 40% για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), προβλέπουν οι στόχοι των τραπεζών μέχρι τα τέλη του 2019.

Σύμφωνα με το Capital, οι στόχοι αυτοί, όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις που έκαναν στους ξένους αναλυτές μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου 2016 οι τράπεζες, αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι στις παρουσιάσεις του τελευταίου διημέρου δεν αποκαλύφθηκε κανένα απόλυτο νούμερο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων μέχρι τα τέλη 2019. Και αυτό διότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το σημείο αναφοράς για την εκκίνηση του στόχου μείωσης που θα είναι ή ο Ιούνιος ή ο Σεπτέμβριος 2016.

Η μείωση στο σχηματισμό νέων καθυστερήσεων ήταν ορατή κατά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου των τραπεζών, αντικατοπτρίζοντας τη μειωμένη τάση δημιουργίας νέων επισφαλειών και τις δραστικότερες αναδιαρθρώσεις και διαγραφές δανείων.

Παράλληλα, εμφανής ήταν η αύξηση της κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις, η οποία θα επιτρέψει προσεχώς την ενεργητικότερη διαχείριση των χαρτοφυλακίων σε καθυστέρηση.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου σε τριμηνιαία βάση οφείλεται στην αναγνώριση επιπλέον προβλέψεων που σχετίζονται κυρίως με την εν εξελίξει αναδιάρθρωση του ομίλου Μαρινόπουλου. Στην επιβάρυνση των τραπεζών από προβλέψεις λόγω Μαρινόπουλου επικεντρώθηκε και το ενδιαφέρον των ξένων αναλυτών.

Πηγή: e-forologia, in.gr