arcadianet espa
Enterprise Europe Network
ΙΚΑ: Σε έως 90 δόσεις η ρύθμιση οφειλών για όσους μπαίνουν σε διαδικασία πτώχευσης
CHA000014

Τον τρόπο ρύθμισης χρεών (σε έως 90 μηνιαίες δόσεις), για οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης, διευκρινίζει εγκύκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ.

Τονίζεται ότι πρέπει ο οφειλέτης να υποβάλλει σχετική αίτηση, η οποία εξετάζεται από αρμόδια Επιτροπή του ΙΚΑ εάν πρόκειται για χρέη έως 600.000 ευρώ, αλλιώς εξετάζεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Στη ρύθμιση που θα προκύψει, μπορούν να υπάρξουν έως 90 μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής, ενώ από το εάν θα διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης είναι φτωχός, μπορεί να υπάρξει απαλλαγή του από την καταβολή μέρους ή όλων των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και από πρόσθετα τέλη και πρόστιμα.

Η εγκύκλιος τονίζει ότι από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης για τη ρύθμιση, οι δόσεις δεν επιβαρύνονται με επιπλέον προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, εκτός εάν καθυστερήσει η καταβολή τους, οπότε επιβάλλεται επί του καθυστερούμενου ποσού προσαύξηση ίση με ποσοστό 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Η πρώτη δόση είναι καταβλητέα μέσα σε δύο μήνες από την ημερομηνία αποδοχής της ρύθμισης από τον οφειλέτη και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα καθενός από τους επόμενους μήνες. Η ρύθμιση τελεί υπό τη διαλυτική αίρεση της μη εμπρόθεσμης πληρωμής 3 συνεχών μηνιαίων δόσεων. Σε περίπτωση πλήρωσης της διαλυτικής αίρεσης, η ρύθμιση ανατρέπεται αυτοδίκαια, χωρίς δήλωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ ΚΕΑΟ, με συνέπεια να καθίσταται αμέσως απαιτητό το υπόλοιπο χρέος με το σύνολο των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με τις οποίες επιβαρύνεται από τη βεβαίωσή του μέχρι την εξόφλησή του.

Πιο αναλυτικά η εγκύκλιος του ΙΚΑ πραγματοποιεί διαχωρισμό ανάμεσα σε πτωχούς και υπό εξυγίανση οφειλέτες. Ορίζει ότι για ποσά χρεών έως 600 χιλ. ευρώ τα πτωχευτικά χρέη των πτωχών οφειλετών του Δημοσίου που είναι βεβαιωμένα στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ) και στα Τελωνεία μπορεί να ρυθμίζονται, ύστερα από αίτηση του υπόχρεου, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής του άρθρου 9 του ν. 2386/1996 (ΦΕΚ 43 Α’). Όμως για ποσά άνω των 600 χιλ. ευρώ το αίτημα εξετάζεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Η ίδια δυνατότητα επεκτάθηκε και στους οφειλέτες που έχουν συνάψει συμφωνία συνδιαλλαγής ή εξυγίανσης, η οποία επικυρώθηκε δικαστικά κατά τις διατάξεις των άρθρων 99 και επόμενα του Πτωχευτικού Κώδικα (με το άρθρο 2 υποπαρ. Δ.1 παρ.9δ του Ν.4336/2015 (ΦΕΚ Α 94)). Προϋπόθεση είναι τα χρέη να μην ρυθμίζονται από τη συμφωνία συνδιαλλαγής και εξυγίανσης και να γεννήθηκαν ή να ανάγονται σε χρόνο πριν από τη δικαστική επικύρωσή της ανεξαρτήτως χρόνου βεβαίωσης.

Στην εγκύκλιο του ΙΚΑ επισημαίνεται ότι οι διατάξεις του ΚΕΔΕ, εφαρμόζονται και από το ΚΕΑΟ, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών που διαβιβάζονται σε αυτό, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Ν. 4172/2013 και τις διατάξεις της Φ.80000/οικ.25379/312/29-8-2013 απόφασης Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Για την εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 62α του ΚΕΔΕ και στις ασφαλιστικές οφειλές, με το άρθρο 119 του Ν.4387/2016 συστήνεται Επιτροπή αρμόδια για τη γνωμοδότηση επί αιτημάτων ρύθμισης οφειλών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ ΚΕΑΟ πτωχών οφειλετών καθώς και υπό εξυγίανση οφειλετών, οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο των διατάξεων του Ν.4336/2015.

Για τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά για το παραδεκτό των αιτήσεων υπαγωγής στο πλαίσιο του άρθρου 62Α του ΝΔ 356/1974-ΚΕΔΕ πατήστε εδώ.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα