Στις εφορίες θα «στηθούν» χιλιάδες σύζυγοι υπόχρεων δήλωσης «πόθεν έσχες»

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21/10/2016 / ΩΡΑ: 17:00 / ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΝΕΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Η κυβέρνηση τις υποχρεώνει να ανοίξουν δικούς τους προσωπικούς λογαριασμούς στο σύστημα TAXISnet  και για το σκοπό αυτό τις εξαναγκάζει να στηθούν στις ουρές των Δ.Ο.Υ. για να πάρουν κλειδαρίθμους!

Την έλλειψη ενδιαφέροντος για το εάν οι πολίτες που θέλουν να είναι νομοταγείς θα ταλαιπωρηθούν ή όχι για να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους αποδεικνύει η κυβέρνηση. Όσοι φορολογούμενοι είναι υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων “πόθεν έσχες” και εισήλθαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή για να συμπληρώσουν τις δηλώσεις τους διαπίστωσαν με έκπληξη ότι για να ολοκληρώσουν τη συμπλήρωση και την επικύρωση των δηλώσεων θα πρέπει πρώτα να στείλουν τις συζύγους τους στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για να αποκτήσουν δικούς τους κλειδάριθμους προκειμένου να ενεργοποιήσουν δικούς τους προσωπικούς λογαριασμούς πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet του υπουργείου Οικονομικών!

Η διαδικασία λήψης κλειδαρίθμων θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τις 15 Ιανουαρίου 2017 που λήγει η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων “πόθεν έσχες”.

Οι σύζυγοι των υπόχρεων που δεν έχουν δικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν αιτήσεις λήψης κωδικών πρόσβασης μέσω ειδικής φόρμας στο σύστημα TAXISnet και στη συνέχεια, μόλις παραλάβουν ηλεκτρονικά τους κωδικούς, θα πρέπει να στηθούν σε ουρές στα τμήματα Μητρώου των αρμοδίων Δ.Ο.Υ. για να παραλάβουν και τους απαραίτητους κλειδαρίθμους ώστε να ενεργοποιήσουν τους δικούς τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet. Τις διαδικασίες αυτές θα πρέπει να τις ολοκληρώσουν  μέσα στις επόμενες 90 μέρες και, πάντως πριν τις 15 Ιανουαρίου 2017. Ουσιαστικά σε αυτές τις γραφειοκρατικές διαδικασίες θα υποβληθούν κάποιες δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, των οποίων οι σύζυγοι είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης “πόθεν έσχες”.

Η υποβολή των δηλώσεων “πόθεν έσχες” γίνεται από φέτος μόνον μέσω διαδικτύου και της ιστοσελίδος www.pothen.gr, με την χρήση των προσωπικών κωδικών που έχουν οι υπόχρεοι για να εισέρχονται στο σύστημα TΑΧΙSnet.  Παρότι όμως το ηλεκτρονικό σύστημα άνοιξε και τυπικά πλέον από σήμερα, ουδείς προνόησε (από την άνοιξη ήδη που ανακοινώθηκε τι θα ισχύσει από φέτος) να ενημερώσει τους υπόχρεους ότι πρέπει και οι σύζυγοι των υποχρέων να έχουν δικούς τους κωδικούς για να μπουν στην εφαρμογή και να επικυρώσουν την δήλωση που καταθέτει κάθε υπόχρεος.

“Έκπληξη”

Όποιος επισκέπεται την εφαρμογή από σήμερα, διαβάζει αμέσως το εξής μήνυμα:

“Πριν ξεκινήσει τη διαδικασία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) & Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ), το υπόχρεο πρόσωπο καθώς και η/ο σύζυγος, θα πρέπει, να έχουν προσωπικούς κωδικούς στο σύστημα TAXISnet.Αν κάποια σύζυγος δεν έχει προσωπικούς κωδικούς TAXISnet (διακριτούς από αυτούς του συζύγου), θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπεται στη σελίδα: https://www1.gsis.gr/registration/chooseRegistrationType.htm”

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι όποια γυναίκα-σύζυγος δεν έχει κωδικούς TΑΧΙSnet, επειδή κατά βάση από το νόμο υπόχρεος στην υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος Ε1 είναι ο άνδρας-σύζυγος, θα πρέπει να μπει στην διαδικασία να υποβάλει αίτηση και να προσέλθει στην ΔΟΥ για να παραλάβει τον κλειδάριθμο που ταυτοποιεί το πρόσωπο που χρησιμοποιεί τους κωδικούς του.

Έως και πέρυσι, ο ή η σύζυγος του υπόχρεου υποβολής δηλώσεως Πόθεν Έσχες συνυπέγραφε στο τέλος χειρόγραφα την δήλωση. Από φέτος πρέπει να μπει με ξεχωριστούς κωδικούς για να δώσει την τελική έγκριση, πριν την υποβολή της δήλωσης που συμπλήρωσε ο υπόχρεος.

Ταλαιπωρία

Έτσι δεν θα είναι λίγες οι σύζυγοι που θα χρειαστεί ακόμα και να ταξιδέψουν –αν πχ κατοικούν σε χωριά ή σε νησιά και η εφορία τους βρίσκεται μακριά ή σε άλλο νησί- για να παραλάβουν κλειδάριθμους. Και η μαζική μετακίνηση αυτή πρέπει να γίνει μέσα στον χειμώνα  ενώ θα μπορούσαν, αν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως, να το έχουν πράξει ήδη νωρίτερα ή σε κάποια άλλη ευκαιρία και όχι «επί τούτου», επειδή δηλαδή «τρέχουν» ήδη οι προσθεσμίες υποβολής των δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
Πηγή:dikaiologitika.gr