arcadianet espa
Enterprise Europe Network
«Βόμβα» οφειλών 30 δισ. ευρώ στα Ταμεία – Εκτός 100 δόσεων οι μισοί οφειλέτες
euro

Μέσα σε ένα τρίμηνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν συσσωρευτεί στο ΚΕΑΟ αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 16,92 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την σχετική έκθεση που αφορά το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ που έχουν δημιουργηθεί από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ έχουν προκύψει από 316.855 οφειλέτες.

Οι εκτιμήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ότι, αν συνυπολογιστούν οι οφειλές του ΟΑΕΕ που ακόμα δεν έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ, αλλά και οι οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, τότε είναι πιθανό να προσεγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 30 δισ. ευρώ οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία.

Πάντως από το σύνολο των οφειλών που έχουν ενταχθεί στα μητρώα του ΚΕΑΟ, η συντριπτική πλειονότητα (13,5 δισ. ευρώ) αφορά χρέη πριν από το 2009, δηλαδή έχουν δημιουργηθεί πριν από την κρίση.

Στα αξιοσημείωτα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι από την πρόσφατη ρύθμιση των 100 δόσεων, σχεδόν οι μισοί από όσους είχαν ενταχθεί (37.851 οφειλέτες επί συνόλου 75.551) βρέθηκαν εκτός διαδικασίας, αφού δεν κατέβαλλαν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις τους. Μόλις 4.326 εξ αυτών προτίμησαν να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Μέσω της χρήσης των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, από τον Δεκέμβριο του 2015 έως και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, είχαν εισπραχθεί 24,2 εκατ. ευρώ.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα