Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι φορολογικοί έλεγχοι φέρνουν πιθανές αυξήσεις εισφορών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08/11/2016 / ΩΡΑ: 14:00 / ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΝΕΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Κίνδυνο να αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν, διατρέχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, που θα τύχουν φορολογικού ελέγχου, από την 1.1.2017 και μετά.

Προϋπόθεση είναι να βρεθεί από τον έλεγχο που θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι το πραγματικό εισόδημα, είναι διαφορετικό από το δηλωθέν. Ουσιαστικά, το μέτρο αυτό, έρχεται ως αποτέλεσμα του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που πρόκειται να εφαρμοστεί από το νέο έτος, σύμφωνα με τον νέο νόμο για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016). Μπορεί η επίμαχη εγκύκλιος, που θα ορίζει με ακρίβεια τα εισοδήματα, βάσει των οποίων θα γίνει ο υπολογισμός των νέων ασφαλιστικών εισφορών για την επόμενη χρονιά, να μην έχει ακόμα εκδοθεί, όμως η επιτροπή που έχει συσταθεί για το συγκεκριμένο θέμα, έχει καταλήξει σε μια σειρά από αποφάσεις. Η πρώτη από αυτές αφορά το σκέλος των ελέγχων που θα γίνονται στο εξής είτε σε ελεύθερους επαγγελματίες, είτε σε αυτοαπασχολούμενους (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, συμβολαιογράφους). Εάν διαπιστώνονται αποκλείσεις στο δηλωθέν εισόδημα, τότε εκτός από τα φορολογικά πρόστιμα που θα επιβάλλονται, οι παραβάτες θα τιμωρούνται και με αναδρομική καταβολή αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό, οι ασφαλιστικές εισφορές θα αποτελούν το 20% του ετήσιου εισοδήματος. Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι για το α’ εξάμηνο της νέας χρονιάς, να αξιοποιηθούν τα εισοδήματα που υποβλήθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και αφορούν το 2015, ενώ για το β’ εξάμηνο να γίνει χρήση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς.

Πηγή: dikaiologitika.gr