arcadianet espa
Enterprise Europe Network
IKA: Αλλαγές στην ανακεφαλαίωση χρόνου ασφάλισης για την περίοδο 1989 – 2001
CHA000009

Τη διαδικασία ανακεφαλαίωσης χρόνου ασφάλισης που διανύθηκε από το 1989 έως και το 2001 και που έχει εγγραφεί στο Σύστημα Μηχανογράφησης Μέσων (ΣΜΜ), αποφάσισε να τροποποιήσει η διοίκηση του ΙΚΑ.

Σε σχετικό έγγραφο του Ιδρύματος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, τονίζεται ότι στο εξής, η ανακεφαλαίωση χρόνων ασφάλισης θα πραγματοποιείται απευθείας από το Απόσπασμα Λογαριασμού Ασφαλισμένου ΗΔΙΚΑ, χωρίς να εξετάζεται εάν υφίστανται ή όχι τα αντίστοιχα Ατομικά Δελτία Εισφορών (ΑΔΕ). Σε περίπτωση που έχουν χαθεί ΑΔΕ, τα τμήματα απονομής συντάξεων δεν θα πρέπει, στο εξής, να ζητούν από τη Διεύθυνση Εκμετάλλευσης την οίκοθεν επανέκδοση των ΑΔΕ.

Σε ό,τι αφορά όμως την ανακεφαλαίωση χρόνων ασφάλισης του ΣΜΜ έως το τέλος του 1988, η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζει ότι δεν επέρχονται αλλαγές στην τηρούμενη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να γίνεται βάσει των υφιστάμενων ΑΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος έως το 1988 τα ΑΔΕ εκτυπώνοντας από τους αντίστοιχους εργοδότες. Σε περίπτωση απώλειάς τους, η ανακεφαλαίωση χρόνων ασφάλισης θα γίνεται βάσει χειρόγραφων δελτίων ή βεβαιώσεων εργοδότη επικυρωμένων από την οικεία υπηρεσία εσόδων (εγκ 33/1989, Κεφ 5).

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του ΙΚΑ ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση η τροποποίηση στη διαδικασία ανακεφαλαίωσης, δεν αναιρεί τη δυνατότητα των αρμόδιων οργάνων (πχ απονομής συντάξεων), να διενεργούν ελέγχους, όπου το κρίνουν αναγκαίο.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα