arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Οι αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές «κρύβουν» αυξήσεις μισθών
euro

Μικρές αυξήσεις μισθών που αναμένεται να φτάσουν έως και τα 20 ευρώ το μήνα, «κρύβει» η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που αποφάσισε να εφαρμόσει το υπουργείο Εργασίας, για μια σειρά από ασφαλιστικά ταμεία πρώην ΔΕΚΟ, τραπεζών, αλλά και ειδικών κατηγοριών επαγγελμάτων που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ. Υπολογίζεται ότι οι παρεμβάσεις αυτές επηρεάζουν περίπου 35.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα θα καρπωθούν μικρές αυξήσεις στους μισθούς τους.

Οι μειώσεις εισφορών που ξεκινούν από φέτος, θα συνεχιστούν και τα επόμενα δύο έτη, με στόχο από το 2020 και μετά όλοι οι ασφαλισμένοι να καταβάλλουν εισφορές, που δεν θα υπερβαίνουν το 20% του ετήσιου εισοδήματός τους (6,67% οι εργαζόμενοι και 13,33% οι εργοδότες).

Η υπουργική απόφαση για αλλαγές στο ποσοστό εισφορών σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, κρίθηκε απαραίτητη μιας και βάσει του νέου Ασφαλιστικού, στο εξής υπάρχουν κοινοί κανόνες απονομής συντάξεων για όλους τους εργαζόμενους, είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα. Αντίστοιχα, οι εισφορές υπέρ σύνταξης θα πρέπει να εξισορροπήσουν στα επίπεδα που ισχύουν για το ΙΚΑ. Οι μειώσεις εισφορών πρόκειται να εφαρμοστούν σε 18 κατηγορίες εργαζομένων, που είναι ασφαλισμένοι στα ταμεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΗΣΑΠ, της Εθνικής Τράπεζας και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Επίσης, αφορά ασφαλισμένους του ΕΤΒΑ, υπάλληλους Συνεταιρισμών, ιπτάμενο προσωπικό και προσωπικό εδάφους, ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς και υπαλλήλους ασφαλιστικών Ταμείων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, από την αναπροσαρμογή των εισφορών το νεοσύστατο υπερ – ταμείο κύριας ασφάλισης, αναμένεται να χάσει, σωρευτικά έως το 2020, ποσό ύψους 92 εκατ. ευρώ.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα