arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Τι συντάξεις θα λαμβάνουν στο εξής οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι
CHA000014

Όσο πιο μικρές είναι οι εισφορές που καταβλήθηκαν στη διάρκεια του εργασιακού βίου, τόσο αναλογικά πιο μικρή θα είναι η τελική σύνταξη για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες (πχ έμποροι, αυτοκινητιστές) και αυτοαπασχολούμενους (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι) στο μέλλον. Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (εθνική και ανταποδοτική), είναι τέτοιος εφεξής, που αδικεί περισσότερο όσους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ δεν κατέβαλλαν σημαντικό ποσό εισφορών. Αντίθετα, οι μειώσεις στις νέες συντάξεις θα είναι περιορισμένες, για όσους ασφαλισμένους κατέβαλλαν μεγάλο αριθμό εισφορών.

Ουσιαστικά, η εθνική αποτελεί το σταθερό ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης, αφού για 20 έτη ασφάλισης, οριοθετείται στα 384 ευρώ. Αντίθετα, η ανταποδοτική σύνταξη εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες, δηλαδή από τα έτη ασφάλισης, από τα ποσοστά αναπλήρωσης και από τις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 και μετά, για όλους τους ασφαλισμένους. Για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, δηλαδή για όσους ξεκίνησαν την επαγγελματική τους πορεία, πριν από την 1.1.1993, οι συντάξιμες αποδοχές λογίζονται τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών.

Για περιπτώσεις ασφαλισμένων που προέρχονται από ταμεία που συγχωνεύθηκαν στον ΟΑΕΕ, το διάστημα 2002 – 2005, το ποσό προκύπτει από ποσό που υπόκειται σε εισφορά 20%, όπως θεσμοθετήθηκε ήδη. Για «νέους» ασφαλισμένους, δηλαδή για όσους έχουν έναρξη ασφάλισης, από την 1.1.1993 και μετά, ως συντάξιμες αποδοχές είναι τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών που καταβλήθηκαν το παραπάνω διάστημα. Περιπτώσεις όπως αυτή των ασφαλισμένων στο πρώην ΤΕΒΕ που κατέβαλλαν έως 30% μειωμένο ασφάλιστρο, έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτει, στο εξής, αντίστοιχα μειωμένη σύνταξη…

Πηγή:dikaiologitika.gr

 

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα