arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας
money1

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έθεσε το υπουργείο Οικονομίας το σχέδιο νόμου με τίτλο «Πλαίσιο λειτουργίας υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων». Μεταξύ άλλων στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι κάθε παραγωγός πωλητής υπαιθρίου εμπορίου καταγράφει τις πάσης φύσεως διακινούμενες ποσότητες σε δελτία αποστολής, ενώ τηρεί και καταστάσεις διακινούμενων ποσοτήτων ανά προϊόν. Ακόμη προβλέπεται ότι για την άσκηση του επαγγέλματός τους οι κάτοχοι αδειών υπαιθρίου εμπορίου επιτρέπεται να προσλαμβάνουν υπαλλήλους. Ενώ, καθιερώνεται και η λειτουργία των «Αγορών των Καταναλωτών». Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 14:00.

ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση «Διακοπή εργασιών φορολογουμένων (φυσικών, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων) βάσει του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών τους», παρέχει με εγκύκλιο του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μεταξύ άλλων σε αυτήν διευκρινίζεται ότι κατ εξαίρεση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του ν.4446/2016 , δεν επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής στις δηλώσεις διακοπής εργασιών που υποβάλλονται από 22-12-2016 μέχρι και 31-5-2017, εφόσον η προθεσμία για την υποβολή τους είχε λήξει μέχρι τις 30-9-2016.

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 1,8% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΟ 2016
Τους κλάδους που ξεχώρισαν για τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες, κατά τη διάρκεια του 2016, παρουσιάζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του εμπορικού ισοζυγίου από την ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, ανοδικά κινήθηκαν τέσσερις κλάδοι και πτωτικά έξι: Τρόφιμα (+9,8%), Ποτά/καπνός (+10,5%), Χημικά (+0,5%), Διάφορα βιομηχανικά προϊόντα (+6,9%), πρώτες ύλες (-1%), πετρεαλαιοειδή (-9,1%), βιομηχανικά προϊόντα (-3,9%), μηχανήματα (-0,8%), εμπιστευτικά προϊόντα (-21,6). Η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 25,41 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 1,8%, εξαιτίας κυρίως των διακυμάνσεων στις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών. Παράλληλα, κατεγράφη αύξηση των εξαγωγών κατά 1,8% προς τις χώρες της Ε.Ε. και μείωση κατά 6,1% προς τις τρίτες χώρες.

ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ
Σε διορθωτικές κινήσεις προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών-ΔΠΥ («μπλοκάκι»). Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε χθες: “Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος-εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί, μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλλει εισφορές μισθωτού, (δηλαδή 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό, ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος”.
Όλες οι λεπτομέρειες εδώ.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα