arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Την αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος ΕΣΠΑ ζητά η ΚΕΕ
CHA000006

Την αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος ΕΣΠΑ «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» ζητεί με επιστολή του προς τον υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου και τον αρμόδιο αν. υπ. κ. Αλ. Χαρίτση ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, σε αρκετά προγράμματα για την ενίσχυση των ΜμΕ από το ΕΣΠΑ έχουν απορριφθεί σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει απογοήτευση στις τάξεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ενώ αν χαθεί η ελπίδα υπαγωγής σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομία θα υποστεί άλλο ένα βαρύτατο πλήγμα.
Επισυνάπτεται η επιστολή:
«Σε συνέχεια της έκδοσης των αποτελεσμάτων των δύο προγραμμάτων του ΕΠΑΝΕΚ «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» διαπιστώνουμε πως η πλειονότητα των επενδυτικών σχεδίων που αιτήθηκαν την ένταξή τους στα εν λόγω προγράμματα έχει απορριφθεί.
Στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» εντάχθηκε μόλις 1 στις 15 προτάσεις, καθώς με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης επήλθε η απόρριψη 13.481 επιχειρηματικών σχεδίων με συνολικό αιτούμενο επιλέξιμο προϋπολογισμό 322.275.031,59 €, λόγω εξάντλησης της συνολικής προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης και η έγκριση μόλις 2.444 εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ.
Στο πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» το 90% των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην Αττική απορρίφθηκαν, ήτοι 1727 σε σύνολο 1958. Πανελλαδικά απορρίφθηκε το 73% των προτάσεων που υποβλήθηκε δηλαδή 4102 προτάσεις επί συνόλου 5628 που υποβλήθηκαν.

Επί της παρούσης είναι σε διαδικασία αξιολόγησης το πρόγραμμα «Αναβάθμιση ΜΜΕ». Στο εν λόγω πρόγραμμα υπέβαλαν αίτηση 9.577 επιχειρήσεις. Με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό και τις προτάσεις που υπεβλήθησαν αναμένεται να ικανοποιηθούν μόλις 2060. Κατά συνέπεια 7.517 νέες επιχειρήσεις θα απορριφθούν.
Θεωρούμε πως, παράλληλα με την προκήρυξη του νέου κύκλου υποβολής προτάσεων στα ανωτέρω προγράμματα που σχεδιάζει το Υπουργείο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν πρόταση στον Ά κύκλο και πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των προγραμμάτων θα μπορέσουν να ενταχθούν και να λάβουν την αναλογούσα επιχορήγηση. Σε διαφορετική περίπτωση ένας νέος κύκλος προγραμμάτων δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκρισμα καθώς θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που θα είναι ήδη απογοητευμένοι από την απόρριψη της προηγούμενης προσπάθειας.
Θα πρέπει να διασφαλίσει το Υπουργείο πως όσες επιχειρήσεις πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας στα προγράμματα τα οποία ήδη είναι σε εξέλιξη θα μπορέσουν να ενταχθούν, και δε θα απορριφθούν λόγω έλλειψης πόρων. Σε διαφορετική περίπτωση θα κυριαρχήσει η απογοήτευση στις τάξεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και θα χαθεί η ελπίδα υπαγωγής σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ καθώς η πλειονότητα των αιτήσεων θα έχει οδηγηθεί σε απόρριψη λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Ευελπιστούμε σε αποδοχή των προτάσεων μας και σε αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων ειδικά για τα προγράμματα το πρόγραμμα της «Αναβάθμισης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας και οι οποίες μπορούν αν ενισχυθούν στο ελάχιστον να αυξήσουν κατά πολύ τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό και να αποτελέσουν ανάχωμα στην ανεργία.
Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Υπουργείου για αύξηση των πόρων στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 για την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων που υποβλήθηκαν τα οποία ξεπερνούν τα 2,2 δις ευρώ.
Παράλληλα με ικανοποίηση βλέπουμε πως υπερδιπλασιάστηκαν οι πόροι για το Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου» του νέου ΕΣΠΑ με βάση σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Κλείνοντας, ευελπιστούμε σε ανάλογη πρόβλεψη για το πρόγραμμα “Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές” το οποίο θα επιτρέψει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την χώρας να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια».

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα