arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Εξαιρούνται της χρήσης POS οι ηλεκτροπαραγωγοί φωτοβολταϊκών
CHA000007

Ένα από τα πολλά ερωτήματα που ανέκυψαν μετά την κοινοποίηση της  Κ.Υ.Α. αριθμ. 45231/ 2017 Ρύθμιση υποχρέωσης αποδοχής πληρωμών με κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016, (Α΄ 240) αναφορικά με τη εγκατάσταση μηχανημάτων pos για ορισμένους υπόχρεους, ήταν αν οι ηλεκτροπαραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα εμπίπτουν στις νέες διατάξεις. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι οι προβληματισμοί ξεκίνησαν επειδή στο άρθρο 1 της ανωτέρω απόφασης υπήρχε στους κύριους Κ.Α.Δ. και ο κωδικός “35.11 Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος” στον οποίο εντάσσονται και όλοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα (σ.σ. ο συγκεκριμένος Κ.Α.Δ. που έχουν οι λόγω παραγωγοί είναι: 35.11.10.09 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ).

Εύλογα οι συγκεκριμένοι παραγωγοί (με Κ.Α.Δ. 35.11.10.09) διατείνονταν ότι δεν ενέπιπταν στην ανωτέρω υποχρέωση διότι αφενός, δεν πωλούν ηλεκτρική ενέργεια σε καταναλωτές/πληρωτές, αφετέρου,  ο μοναδικός αντισυμβαλλόμενός τους είναι η ΛΑΗΓΕ Α.Ε. ή η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (σ.σ. εκδίδονται κάθε μήνα τα σχετικά τιμολόγια από τους παραγωγούς και τα ποσά κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών).

Το αρμόδιο υπουργείο, μετά και από οχλήσεις αρμόδιου συνδικαλιστικού φορέα εξέδωσε σχετική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία επειδή οι ανωτέρω επαγγελματίες δεν πωλούν ηλεκτρική ενέργεια απευθείας σε καταναλωτές/πληρωτές, εξαιρούνται της χρήσης pos για την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος.

Δείτε το έγγραφο εδώ.

Πηγή: taxheaven.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα