arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Πώς καταβάλλονται οι εισφορές για παράλληλη ή πολλαπλή δραστηριότητα
econ 001

Ακόμα και εισόδημα από περιστασιακές αγροτικές δραστηριότητες, θα υπόκειται εφεξής σε ασφαλιστικές εισφορές.

Η εγκύκλιος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για την παράλληλη ή πολλαπλή δραστηριότητα ξεκαθαρίζει ότι από την 1.1.17 και μετά οι χιλιάδες ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας υπόκεινται σε εισφορές για κάθε εισόδημα που δηλώνουν ακόμα και αν είναι αγροτικό για το οποίο εξαιρούνταν έως το τέλος του 2016. Από την ίδια ημερομηνία και μετά «παλαιοί» (προ της 1.1.1993) και «νέοι» (μετά την 1.1.1993) ασφαλισμένοι υποχρεώνονται να καταβάλλουν εισφορές για όλα τα εισοδήματά τους που προέρχονται από εργασία. Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων οιοποίοι ασκούν εξτρά εργασία για την οποία θα έπρεπε να είναι ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ.

Πάντως η εγκύκλιος έχει και κάποια κενά. Δεν εξηγεί τι θα συμβεί με τις περιπτώσεις των συνταξιούχων, πλην ΟΓΑ που έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

AdTech AdΤο ανώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος βάσει του οποίου καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές είναι το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 5.860 ευρώ και το κατώτατο είναι τα 586 ευρώ. Το όριο αυτό παραμένει αμετάβλητο ανεξάρτητα εάν ο ασφαλισμένος είναι μισθωτός κάτω των 25 ετών ή ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος κάτω της πενταετίας. Μοναδική περίπτωση που το κατώτατο όριο διαμορφώνεται στο 70% του κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 410,26 ευρώ είναι ο ασφαλισμένος να είναι μισθωτός ή να απασχολείται στο Δημόσιο και να ασκεί και αγροτική δραστηριότητα.

Στην περίπτωση που το άθροισμα του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες και από άσκηση επιχειρηματικής ή αγροτικής δραστηριότητας είναι μικρότερο από το κατώτατο όριο εισοδήματος τότε ισχύουν τα εξής:

*Το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες υπόκειται σε εισφορές σύμφωνα με τις διατάξεις των μισθωτών.

*Το εισόδημα από επιχειρηματική ή αγροτική δραστηριότητα υπόκειται σε εισφορά σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τους αυτοαπασχολούμενους μέχρι τη συμπλήρωση των κατώτατων ορίων (586,08 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους και 410,26 ευρώ για τους αγρότες).

Πηγή: dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα