arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Δύο τα βασικά κριτήρια για υψηλότερη σύνταξη στο μέλλον
CHA000016

Πολλά χρόνια ασφάλισης, από 41 και άνω, και όσο το δυνατόν υψηλότερος συντάξιμος μισθός είναι τα δύο «κλειδιά» για σχετικά υψηλότερη σύνταξη, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, όπως ορίζεται στον νόμο Κατρούγκαλου και ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά. Αν και η χρήση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών εκτιμάται ότι περιορίζει τις μειώσεις έως και κατά 10%, κυρίως για όσους συνταξιοδοτηθούν έως το 2020, η μέση μείωση για τους νέους συνταξιούχους διαμορφώνεται στο 12%-16%. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ο νέος δείκτης που θα χρησιμοποιηθεί έως το 2022 οδηγεί σε περιορισμό των απωλειών κατά 3%-5%, συγκριτικά με τους παλαιούς τρόπους υπολογισμού που ίσχυαν έως τον Μάιο του 2016.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τους ειδικούς, απώλειες μέχρι και 30% σε σύγκριση με τα ποσά που θα έπαιρναν αν μπορούσαν να φύγουν πριν από τις 13/5/2016 θα έχουν κυρίως οι:

1. Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΠΕ και ΤΕ).

2. Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες (χάνουν ολόκληρο το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ).

3. Ασφαλισμένοι στο Ταμείων Εμπόρων (ΤΑΕ) στις υψηλές κατηγορίες, που αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

4. Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών, ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

5. Ασφαλισμένοι του ΤΣΑΥ (γιατροί, υγειονομικοί κ.ά.), ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

6. Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Χαμένοι θα είναι και όσοι έσπευσαν ή σπεύσουν να αποχωρήσουν από 13/5/2016 μέχρι και 31/12/2018, ώστε να επωφεληθούν από την «προστασία» των συντάξεων, με προσωπική διαφορά άνω του 20%. Οσοι έφυγαν το δεύτερο εξάμηνο του 2016 δικαιούνται το 50% της προσωπικής διαφοράς, όσοι φύγουν φέτος το 33% και όσοι αποχωρήσουν του χρόνου το 25%. Βέβαια, με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι προσωπικές διαφορές που διασώθηκαν θα καταργηθούν από 1/1/2019.

Εν τω μεταξύ, συντάξεις με επιφύλαξη ή «έναντι», όπως τις χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές-εργαζόμενοι των ασφαλιστικών ταμείων, έρχονται για μια σειρά από ασφαλισμένους, όπως γι’ αυτούς με παράλληλη εργασία, ασφαλιστέα στον ίδιο φορέα, καθώς και για όσους εμπίπτουν στην παράλληλη ασφάλιση. Εγκύκλιος αναμένεται και για ασφαλισμένους που έχουν εργαστεί στο εξωτερικό ή για αλλοδαπούς που δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα 40 χρόνια ώστε να λάβουν ολόκληρη την εθνική σύνταξη. Νέες οδηγίες αναμένονται και για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, τα Ταμεία των οποίων εισέπρατταν τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους». Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, όπως αρτοποιοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κ.ά., στις συντάξιμες αποδοχές των οποίων πρέπει να συνυπολογιστούν και τα ποσά των «κοινωνικών πόρων». Εγκύκλιος αναμένεται και για ασφαλισμένους που έχουν καταβάλει αυξημένες εισφορές, μεγαλύτερες από το 20% του ΙΚΑ και δικαιούνται την προσαύξηση που ορίζει ο νόμος (0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα, επιπλέον εισφορών).

Πηγή: kathimerini.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα