arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Αυστηρότερα κριτήρια στη χορήγηση δανείων
bank

Σε αύξηση του ρίσκου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, στις νέες χρηματοδοτήσεις, προχωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μέσω κατευθυντήριων οδηγιών που έδωσε στη δημοσιότητα, αναφορικά με τους κανονισμούς που τίθενται σε εφαρμογή τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Μπορεί η νέα πολιτική να θωρακίζει τους τραπεζικούς ισολογισμούς, σε περίπτωση μεγάλης αύξησης των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο αυξάνει σημαντικά το κίνδυνο ζημιών για τράπεζες, με αποτέλεσμα η προσφορά χρήματος να μειώνεται και να γίνεται ακριβότερη λόγω των αυστηρότερων πιστοληπτικών κριτηρίων που θα θεσπιστούν.

Κι αυτό διότι υποχρεώνει τα πιστωτικά ιδρύματα να καλύπτουν μέσα σε μία διετία το 100% ενός ανοίγματος που καθίσταται μη εξυπηρετούμενο από τη νέα χρονιά μέσω προβλέψεων, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κερδοφορία τους.Το γεγονός αυτό αναμένεται να καταστήσει περισσότερο επιφυλακτικές τις τράπεζες στη χορήγηση νέων δανείων, υπό τον κίνδυνο καταγραφής ζημιών, ακόμη και για πελάτες που παρουσιάζουν λίγους μήνες καθυστέρησης των δόσεων.

Επιπλέον, αναμένεται να αυξήσει το ελάχιστο ποσοστό ιδίας χρηματοδότησης από τους δανειολήπτες, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η δυνητική ζημιά που μπορεί να προκληθεί για τις ίδιες. Δηλαδή, για να πάρει κάποιος δάνειο, είτε πρόκειται για επιχείρηση είτε για νοικοκυριό, θα πρέπει τα οικονομικά του δεδομένα να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, να συγχρηματοδοτήσει το πλάνο του και να παράσχει ενδεχομένως και εγγυήσεις. Εκτιμάται ότι το νέο περιβάλλον θα επηρεάσει και τα επιτόκια, τα οποία μετά από αρκετά χρόνια μειώσεων είναι πιθανό να ακολουθήσουν ξανά ανοδική πορεία, σε μία περίοδο που η οικονομία χρειάζεται όσο τίποτε άλλο χαμηλό κόστος δανεισμού, για να στηριχθεί η ανάκαμψη.

 Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες υποχρεούνται να παρέχουν πλήρη κάλυψη για το ανεξασφάλιστο μέρος των νέων ΜΕΔ έπειτα από 2 έτη το αργότερο και για το εξασφαλισμένο μέρος έπειτα από 7 έτη το αργότερο. Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να αιτιολογούν στις εποπτικές αρχές τυχόν απόκλιση από τις κατευθύνσεις. Με βάση τις αιτιολογήσεις των τραπεζών, η ΕΚΤ θα αξιολογεί την ανάγκη λήψης πρόσθετων εποπτικών μέτρων.
Πηγή: tovima.gr. dikaiologtika.gr
Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα