arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Καταιγίδα εισφορών «σαρώνει» 850.000 ασφαλισμένους το 2018
CHA000016

Εισφορές που θα βαρύνουν σημαντικά την καθημερινότητα περίπου 850.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, φέρνει μαζί της η νέα χρονιά.

Όσο και αν απέχουμε ακόμα κάτι λιγότερο από δύο μήνες για την έλευση του νέου έτους, έχουν ήδη δρομολογηθεί μια σειρά από επιβαρύνσεις που θα κληθούν οι παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένων, να εξοφλήσουν εντός του 2018. Οι επιβαρύνσεις αυτές, αφορούν τόσο στο σκέλος των εισφορών υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, όσο και εισφορές που δεν είχαν καταβληθεί από το 2016 και πρέπει να εξοφληθούν στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Είναι προφανές ότι, αν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν και οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που επίσης πρέπει να καταβάλλονται εμπρόθεσμα, το πεδίο για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους γίνεται πολύ ασφυκτικό. Πιο αναλυτικά, οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις της νέας χρονιάς, όπως έχουν προκύψει από τα έως τώρα δεδομένα έχουν ως εξής:

*Επικούρηση – εφάπαξ: Έχει υπολογιστεί ότι ανέρχονται σε περίπου 200.000 οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, βενζινοπώλες, αρτοποιοί), που χωρίς δική τους υπαιτιότητα, οφείλουν από την αρχή του έτους εισφορές 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ. Οι εισφορές αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν να εισπράττονται ή τον Δεκέμβριο της τρέχουσας χρονιάς ή τον Ιανουάριο του 2018. Επειδή η είσπραξή τους θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας, σε 11 ή 12 δόσεις, αυτό συνεπάγεται ότι θα υπάρξει πρόσθετη «διπλή» επιβάρυνση, σχεδόν για το σύνολο του 2018.

* «Παλιές» εισφορές: Πρόκειται για εκείνες τις εισφορές που έπρεπε να έχουν καταβληθεί για το 2016, αλλά η έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ την 1.1.17 και η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού τους, «πάγωσε» τη διαδικασία. Η νέα παράταση που έχει δοθεί, είναι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018 και αφορά περίπου 650.000 αγρότες και αυτοαπασχολούμενους – επιστήμονες που θα πρέπει έως τότε να καταβάλλουν τις εισφορές αυτές.

Πρόκειται για τις εξής εισφορές:

 • έτους 2016 – για το πρώην ταμείο ΤΑΝ του ΕΤΑΑ (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές).

• Β΄ εξαμήνου 2016 – για τα πρώην ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ, επίσης του ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί κ.α.).

• Β΄ εξαμήνου 2016 – για τους αγρότες (πρώην ΟΓΑ).

Πηγή:dikaiologiika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα