arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων που βρίσκονται στον αιγιαλό ή στον παλαιό αιγιαλό – Πότε επιτρέπεται
business2

Σύμφωνα με την Γνωμοδότηση υπ’ αριθμό 232/2017 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις, που βρίσκονται στον αιγιαλό ή στον παλαιό αιγιαλό, δεν δύναται να υπαχθούν, κατά κανόνα, στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4178/2013 (και συγκεκριμένα στο άρθρο 2, παρ. 2, περ, ζ’, εδ. πρώτο).

Στον παλαιό αιγιαλό – και μόνο κατ’ εξαίρεση του ως άνω κανόνα – επιτρέπεται η τακτοποίηση αυθαιρέτων σε δύο περιπτώσεις: Είτε να υφίστανται νομίμως, επί του ακινήτου, εμπράγματα δικαιώματα πολιτών, που προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού, είτε να εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης για την εξαίρεση των κτισμάτων, σύμφωνα με τη σχετική χάραξη (άρθρο 2, παρ. 2, περ, ζ’, εδ. δεύτερο).

Στον αιγιαλό δύνανται να τακτοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές υπό τις εξής προϋποθέσεις, που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικώς: αα) να πρόκειται για λιθόκτιστο κτίσμα που κατασκευάστηκε πριν την έναρξη ισχύος του ν. 1337/1983, ββ) να υπήρχε παλαιότερη χάραξη της γραμμής αιγιαλού και γγ) το λιθόκτιστο κτίσμα να βρισκόταν εκτός ζώνης αιγιαλού, σύμφωνα με την παλαιότερη χάραξή του (άρθρο 23 παρ. 8).

Για την εν λόγω Γνωμοδότηση εκκρεμεί η αποδοχή της.

Δείτε τη Γνωμοδότηση ΝΣΚ 232/2017 από το αρχείο του κόμβου της TAXHEAVEN

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα