ΕΦΚΑ: Με τις εισφορές Ιανουαρίου ο συμψηφισμός για το 2017

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 22/01/2018 / ΩΡΑ: 10:00 / ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΝΕΑ

Ο προγραμματισμένος συμψηφισμός των εισφορών αναμένεται με τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου, που θα σταλούν στους δικαιούχους έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Η επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας είναι να συμπεριληφθούν στα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου, που θα σταλούν στους δικαιούχους έως τα μέσα Φεβρουαρίου ή στα ειδοποιητήρια του Φεβρουαρίου, που θα είναι έτοιμα έως τα μέσα Μαρτίου, οι εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2016.

 Όλα αυτά ενώ η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχει ολοκληρωθεί από το περασμένο καλοκαίρι. Όμως έξι μήνες μετά, δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτό να υπολογιστούν οι εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2016 και όχι του 2015

Σε ένα συντριπτικό ποσοστό που υπερβαίνει το 80% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και φτάνει στο 90% για τους αγρότες, η αλλαγή στα εισοδήματα, δεν θα επιφέρει αλλαγή και στις καταβαλλόμενες εισφορές. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει έως τώρα το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών δεν έχουν δηλώσει εισοδήματα υψηλότερα των 10.000 ευρώ, ούτε το 2015, ούτε το 2016. Άρα και στις δύο περιπτώσεις καλούνται να καταβάλλουν τα κατώτατα ποσά εισφορών, συνεπώς δεν έχουν την παραμικρή διαφοροποίηση.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί μη μισθωτοί που έχουν δηλώσει χαμηλότερα εισοδήματα το 2016, συγκριτικά με το 2015. Άρα θα έπρεπε να καρπωθούν χαμηλότερες εισφορές, κάτι που ακόμα δεν έχει επιτευχθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της φορολογικής διοίκησης από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι οι μη μισθωτοί δήλωσαν το 2016 εισοδήματα μειωμένα κατά 900 εκατ ευρώ σε σχέση με το 2015.

Ο συμψηφισμός κινδυνεύει να αποδειχθεί δώρον- άδωρον, δεδομένου ότι:

Από φέτος, οι εισφορές θα καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, οδηγώντας σε αυξήσεις που θα ξεκινούν από 8% και θα φθάνουν έως και το 38%.

Μόνο για το 2018, θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των εισφορών το 85% του φορολογητέου εισοδήματος.
Από το 2019, η έκπτωση του 15%, δεν θα ισχύει, αυξάνοντας την επιβάρυνση.
Τον ερχόμενο μήνα ή τον Μάρτιο, αναμένεται να ξεκινήσει η συνείσπραξη από τον ΕΦΚΑ των -αναδρομικών για ολόκληρο το 2017- εισφορών επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%) για περίπου 250.000 αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές.

Να σημειωθεί ότι οι μη μισθωτοί που έχουν υποχρέωση ασφάλισης για έξτρα κλάδους εκτός της κύριας σύνταξης και της υγείας (26,95%), είναι:
– Αρτοποιοί και βενζινοπώλες του πρ. ΟΑΕΕ (επικούριση 7%).
– Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές του πρ. ΕΤΑΑ (επικούριση 7% + πρόνοια 4%).
– Μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕΔΕ (επικούριση 7% + πρόνοια 4%).
– Γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ (πρόνοια 4%).

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Σας ενημερώνουμε ότι πρέπει να μεριμνήσετε για την καταβολή του «τέλους διατήρησης μερίδας» της επιχείρησής σας στο Γ.Ε.ΜΗ. εντός της τρέχουσας χρήσης, διότι στο τέλος της χρήσης, σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπουργικής απόφασης 79752/30-12-2014, «τα εν λόγω τέλη αποστέλλονται από την αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του οικείου Επιμελητηρίου στη Φορολογική Διοίκηση για βεβαίωση και είσπραξη με βάση τις διατάξεις του κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων»

Σας ενημερώνουμε επίσης, ότι όλες οι επιχειρήσεις που είναι καταχωρημένες στο ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ (Γ.Ε.ΜΗ.) και δεν είναι κεφαλαιουχικές – και πιο συγκεκριμένα όλες οι Ο.Ε, Ε.Ε, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ και ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – έχουν υποχρέωση υποβολής στο Γ.Ε.ΜΗ. αποδεικτικού κατάθεσης φορολογικής δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υπουργικής Απόφασης 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ. 3623, τ.Β΄). Η καταχώρηση γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, το αργότερο δύο μήνες μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης στον ιστότοπο: https://services.businessportal.gr

Τέλος, ελέγξτε και τις άλλες υποχρεώσεις σας στο Επιμελητήριο Αρκαδίας, που τυχόν εκκρεμούν.