arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Παρέμβαση Επιμελητηρίου Αρκαδίας για τον Περιβαλλοντικό οικιακό τιμολόγιο λιγνιτικών περιοχών
epimelitirio

Την επανεξέταση της τροπολογίας στο σχέδιο νόμου «Ενεργειακές κοινότητες και άλλες διατάξεις» και την επέκταση του μέτρου έκπτωσης σε όλο το νομό Αρκαδίας αναφέρει στην επιστολή, προς τον Υπουργό Πειβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη, ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μπουντρούκας.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την Τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο σχέδιο νόμου «Ενεργειακές κοινότητες και άλλες διατάξεις» για τη Χορήγηση ενίσχυσης σε οικιακούς καταναλωτές λόγω επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα «παρέχεται ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα…επί της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Δικαιούχοι της ανωτέρω ενίσχυσης είναι οι οικιακοί πελάτες εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.».

Πρόκειται καταρχήν για ένα πολύ θετικό μέτρο, το οποίο αναγνωρίζει την επιβάρυνση που υφίστανται οι κάτοικοι των περιοχών όπου αναπτύσσεται λιγνιτική δραστηριότητα, αλλά από την πρώτη κιόλας ανάγνωση διακρίνεται μία εμφανής αδικία όσον αφορά την έκταση εφαρμογής του. Κι αυτό γιατί, καθώς το μέτρο θα εφαρμοστεί στο σύνολο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, και όχι μόνον στους επιμέρους ενεργειακούς δήμους (Κοζάνης και Εορδαίας στο νομό Κοζάνης, Φλώρινας και Αμύνταιου στο νομό Φλώρινας), ούτε καν στους νομούς στους οποίους είναι εγκατεστημένες μονάδες της ΔΕΗ (αφού περιλαμβάνονται οι νομοί Καστοριάς και Γρεβενών, όπου δεν είναι εγκατεστημένες μονάδες της ΔΕΗ), αντίθετα από την Πελοπόννησο και ειδικά από την Αρκαδία περιλαμβάνεται μόνον ο Δήμος Μεγαλόπολης. Από την εφαρμογή του μέτρου θα ωφεληθούν 133 χιλιάδες νοικοκυριά στη Δ. Μακεδονία ενώ στην Πελοπόννησο μόνο 8 χιλιάδες, στο Δήμο Μεγαλόπολης.

Κύριε Υπουργέ,
Θεωρούμε ότι η παραπάνω διάκριση αποτελεί άνιση μεταχείριση των κατοίκων του νομού μας και ζητούμε να επανεξετάσετε τη διάταξη αυτή με την επέκταση του μέτρου έκπτωσης σε όλο το νομό Αρκαδίας.

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα