arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Συνάντηση Προέδρων Επιμελητηρίων με κ.κ. Χαρίτση και Κουρμούση για πυρόπληκτα δάνεια
epimelitirio

Σε συνέχεια των συντονισμένων πρωτοβουλιών και ενεργειών των Επιμελητηρίων των Πυρόπληκτων νομών (Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ευβοίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας), για την εξεύρεση συγκεκριμένων πρακτικά εφαρμόσιμων λύσεων στο θέμα των πυρόπληκτων δανείων των μελών τους, και μετά την συνάντηση της 5.2.2018 με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτη Κουρμούση, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος, Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, Αχαΐας ο Αντιπρόεδρος κ. Αριστείδης Τηλιγάδας, Λακωνίας ο Πρόεδρος κ. Ιωαννης Παναρίτης, ο Αντιπρόεδρος κ. Ηλίας Αθανασιάδης, Ευβοίας η Πρόεδρος κα. Αγιοστρατίτη Παρασκευή και Ηλείας ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος και ο Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Λεβέντης, συναντήθηκαν την 22.2.2018 στο Υπουργείο Οικονομικών, με τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Αλέξη Χαρίτση, παρουσία και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτη Κουρμούση.  Στην συνάντηση συμμετείχε και o νομικός – τεχνικός σύμβουλος, κ. Νικόλαος Μπάστας.

Στη συνάντηση τέθηκε δι’ επιτάσεως η ανάγκη αντιμετώπισης των θεμάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη των Επιμελητηρίων μας, με τη διαχείριση των πυρόπληκτων δανείων, και της ανάγκης αξιοποίησης του γενικότερου ευνοϊκού κλίματος ρύθμισης δανείων από τις Τράπεζες, οι οποίες όμως είναι εκ προοιμίου αρνητικές στην ρύθμιση δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Προσδιορίστηκε με σαφήνεια ο διακριτός χαρακτήρας και προτεινόμενος τρόπος αντιμετώπισης των ειδικότερων κατηγοριών αυτών των δανείων (με ή χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, εξυπηρετούμενα ή μη), με ιδιαίτερη επισήμανση στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κατατέθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό και Κείμενο Συναντίληψης των εμπλεκομένων Επιμελητηρίων, όπου προτείνονται συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπιση της κάθε κατηγορίας δανείων, ενώ ζητήθηκε η συμβολή του στην ανάπτυξη των κατάλληλων πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών, ώστε να μπορέσει να υποστηριχθεί ο επιχειρηματικός ιστός του νομού μας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπέδειξε τη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Χρεών ως τον καταλληλότερο τρόπο διαχείρισης τουλάχιστον των δανείων που δεν εξυπηρετούνται (κόκκινα δάνεια), ενώ ο Ειδικός Γραμματέας δεσμεύτηκε για τη συνεχή βελτίωση του μηχανισμού και αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών του. Ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε ότι σε προσεχή συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα θέσει το θέμα της ανάγκης επίδειξης από πλευράς των τραπεζών μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για την ρύθμιση αυτών των δανείων, ιδίως όταν η κατάπτωση της παρασχεθείσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου εγγύησης τελεί εν αμφιβόλω εξ αιτίας ενεργειών ή παραλείψεων από πλευράς των Τραπεζών.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και δράσεων που έχουν αναλάβει τα Επιμελητήρια μας, για την καλύτερη υποστήριξη των μελών μας, θεωρούμε αναγκαία την εκ μέρους τους εξάντληση των προσφερομένων από το νόμο μέσων, για την καλύτερη διαπραγμάτευση και συμφωνία ρυθμίσεως με τις Τράπεζες.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα