arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Συστάσεις και διαγραφές επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας 2011-2016
startup2

H δεύτερη κατά σειρά μελέτη αποτύπωσης της επιχειρηματικής δυναμικής στην οικονομία με βάση την ανάλυση των συστάσεων και διαγραφών των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα κατά την 6ετία 2011-2016 δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Η μελέτη με τίτλο “Η δημογραφία των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα – Σύσταση και διαγραφή επιχειρήσεων την περίοδο 2011-2016” (http://metrics.ekt.gr/el/node/350) καταγράφει την πορεία του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα στατιστικά στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και ακολουθώντας την κατηγοριοποίηση του κλάδου, όπως εφαρμόζεται από τη Eurostat.

Όπως επισημαίνει η Δρ Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του ΕΚΤ, “H έκδοση είναι συνεπής με τη στοχοθεσία του ΕΚΤ για τη βαθύτερη κατανόηση του εθνικού συστήματος καινοτομίας και των πτυχών που το συναπαρτίζουν, και αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια αποτύπωσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης. Δεδομένου ότι στρατηγική επιδίωξη της χώρας είναι η μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου σε οικονομία έντασης γνώσης, η αποτύπωση της διαχρονικής εξέλιξης των συστάσεων και διαγραφών των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, ακριβώς λόγω της αυξημένης βαρύτητας και συνεισφοράς στην παραγωγή και εκμετάλλευση της γνώσης, είναι παράμετρος που μπορεί να συμπεριληφθεί στην άσκηση δημόσιας πολιτικής”.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΕΚΤ, και σε ό,τι αφορά το γενικό επιχειρηματικό περιβάλλον οι διαγραφές των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται, αν και για πρώτη χρονιά (2016) οι επιχειρηματικές συστάσεις σταμάτησαν τη μειούμενη πορεία τους, που καταγραφόταν σε όλα τα προηγούμενα έτη. Ειδικότερα, επί του γενικού πληθυσμού οι διαγραφές αυξήθηκαν στις 125.500 για το 2016, ενώ οι συστάσεις ξεπέρασαν τις 66.000.

Ο αριθμός των επιχειρηματικών συστάσεων στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας (Μεταποίηση “υψηλής τεχνολογίας” και Υπηρεσίες “υψηλής τεχνολογίας έντασης γνώσης”) παραμένει διαχρονικά περίπου 3.000 με 4.000. Αναλυτικότερα, το μερίδιο των συστάσεων των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στο σύνολο των επιχειρηματικών συστάσεων καταγράφει αύξηση για την περίοδο μέχρι το 2013 (από το 4,4% το 2011, στο 6,8% το 2013), ενώ για τα πιο πρόσφατα έτη, 2014-2016, αν και καταγράφεται μια μικρή υποχώρηση, παραμένει πάνω από το 6%.

Όσον αφορά στις διαγραφές επιχειρήσεων στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, ο αριθμός τους αυξάνεται διαχρονικά, υπερβαίνοντας τις 6.500 για το πιο πρόσφατο έτος 2016. Το μερίδιο των διαγραφών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στο σύνολο των διαγραφών των επιχειρήσεων της χώρας σημειώνει μικρή μείωση έως και το 2013 (3,4% για το 2013), ενώ από το 2014 αυξάνεται, φθάνοντας το 5,2% το 2016.

Δείτε τους πίνακες και τις αναλύσεις εδώ.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα