arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Φορολογικές δηλώσεις 2018: Οι λύσεις στο κομφούζιο για «ηλεκτρονικές» αποδείξεις και ιατρικές δαπάνες
forologika

Οι «ηλεκτρονικές αποδείξεις» έχουν μπερδέψει φέτος τους φορολογούμενους, με τις απορίες να είναι πολλές ενάμιση μήνα πριν την λήξη της υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις 2018.

Οι πληρωμές με πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησαν το 2017 οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες αποτελούν φέτος το κλειδί που θα χρησιμοποιήσουν για να κλειδώσουν την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο 8.636 – 9.550 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και θα πληρώσουν λιγότερο φόρο.

Που δηλώνονται

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών θα δηλωθούν στον πίνακα 7 στους κωδικούς 049-050 του εντύπου Ε1. Οι κωδικοί αυτοί δεν είναι προσυμπληρωμένοι αλλά οι ίδιοι οι φορολογούμενοι ανάλογα με το εισόδημά τους θα υπολογίσουν το σύνολο των δαπανών που έγιναν με πλαστικό χρήμα και θα το συμπληρώσουν. Το βάρος της απόδειξης το έχουν οι ίδιοι. Ωστόσο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να τους διευκολύνει έχει αναρτήσει δίπλα από τους κωδικούς έναν πίνακα στον οποίο αναγράφονται τα ποσά των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν το 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν οι τράπεζες. Αν δεν συμφωνείτε με τα στοιχεία του πίνακα και έχετε πραγματοποιήσει περισσότερες συναλλαγές, τότε μπορείτε να τις προσθέσετε. Δαπάνες οι οποίες έχουν μεν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα υπολογίζονται εφόσον πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις και αποδεικνύονται από τον φορολογούμενο με κάθε πρόσφορο μέσο.

Σε περίπτωση που ένας από τους δυο συζύγους δεν καλύπτει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων αλλά ο άλλος σύζυγος το υπερκαλύπτει, τότε το σύστημα αυτομάτως θα κάνει τον επιμερισμό έτσι ώστε να έχουν αμφότεροι τη σχετική μείωση.

Το σύνολο

 Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στους κωδικούς 049-059 του εντύπου Ε1 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γράψουν το συνολικό ποσό των δαπανών που πραγματοποίησαν στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίες έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως ενδεικτικά κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid card)), μέσω λογαριασμού πληρωμών παρόχων υπηρεσιών πληρωμών (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e- banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), κ.λπ.

Ιατρικές δαπάνες

Σε κομφούζιο εξελίσσεται η συμπλήρωση του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης για όσους το 2017 νοσηλεύτηκαν σε ιδιωτική κλινική ή εξόφλησαν νοσήλια με κάρτα ή αποζημιώθηκαν από ασφαλιστική εταιρεία για συμβόλαιο υγείας.

Η διαδικασία αναγνώρισης των ιατρικών εξόδων προκειμένου να εκπέσουν του φόρου είναι αρκετά γραφειοκρατική. Σε περίπτωση που κάποια από τα δικαιολογητικά που αφορούν σε δαπάνες μείωσης φόρου έχουν κατατεθεί στον εργοδότη του φορολογούμενου ή στο ασφαλιστικό ταμείο/ασφαλιστική εταιρία όπου είναι ασφαλισμένος προκειμένου να αποζημιωθεί για την πραγματοποίηση αυτών των δαπανών, λαμβάνεται υπόψη μόνο το τυχόν μέρος της δαπάνης που επιβαρύνθηκε ο ίδιος ο φορολογούμενος.

Τέτοιες δαπάνες αποτελούν οι φαρμακευτικές, οι δαπάνες για την αγορά ορθοπεδικών ειδών (νάρθηκες, κηδεμόνες, υποδήματα, κ.λπ.), αναλώσιμων νοσηλευτικών υλικών, αναπηρικών βοηθητικών οργάνων (πατερίτσες, αναπηρικά αμαξίδια, στρώματα κατάκλισης, κ.λπ.), ειδικών μηχανημάτων (νεφελοποιητές, συσκευές αναρρόφησης, φιάλες οξυγόνου, κ.λπ.), οι δαπάνες για έξοδα μετακίνησης και διαμονής των ασφαλισμένων, οι δαπάνες για νοσήλια, οι δαπάνες για βρεφονηπιακούς σταθμούς, κ.λπ., όταν δεν καλύπτονται στο σύνολό τους από εργοδότες, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες δύναται να χρησιμοποιηθούν από τους φορολογουμένους.

Προκειμένου να ληφθούν αυτά τα ποσά υπόψη, απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη ή ασφαλιστικού ταμείου ή της ασφαλιστικής εταιρείας από την οποία να προκύπτουν τα ακόλουθα:

Τα στοιχεία του προσώπου για το οποίο καταβλήθηκε η δαπάνη.
Ο τρόπος εξόφλησης και το συνολικό ποσό της δαπάνης για το οποίο υποβλήθηκαν δικαιολογητικά.
Ο αριθμός και η ημερομηνία της απόδειξης παροχής υπηρεσιών ή της απόδειξης λιανικής πώλησης στην οποία αναγράφεται το ποσό της δαπάνης.
Το ποσό της δαπάνης που καλύφθηκε από τον εργοδότη ή το ασφαλιστικό ταμείο ή την ασφαλιστική επιχείρηση.
Το υπόλοιπο ποσό της δαπάνης με το οποίο επιβαρύνεται ο φορολογούμενος.
Στην περίπτωση που η βεβαίωση εκδοθεί κατά το επόμενο έτος από το έτος που κατεβλήθησαν οι δαπάνες, είτε υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση για το έτος που κατεβλήθησαν, είτε δηλώνονται για να εκπέσουν στο έτος χορήγησης της βεβαίωσης.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα