arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Οι κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας επανέρχονται στο προσκήνιο
light 2565575 1920

Τη θέση του σχετικά με τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή καλείται να επανακαθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεδομένου ότι η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε τον Ιούλιο να επανεξετάσει την πρόταση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, την επόμενη εβδομάδα καλείται εκ νέου να καθορίσει τη θέση της για το θέμα. Αυτό θα είναι το αντικείμενο της αυριανής (Τρίτης 11/9) συζήτησης, που θα δώσει σε όλους τους ευρωβουλευτές την ευκαιρία να τοποθετηθούν και να συζητήσουν τις θέσεις, που θα πρέπει να υπερασπιστεί το Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη. Η πρόταση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί θα ψηφιστούν την Τετάρτη. Το κείμενο που θα προκύψει από τις ψηφοφορίες θα αποτελέσει την εντολή με βάση την οποία το Κοινοβούλιο θα διαπραγματευτεί με τις κυβερνήσεις στο Συμβούλιο, το οποίο είχε οριστικοποιήσει τις δικές του θέσεις το Μάιο του 2018.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσει τη θέση σχετικά με τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίαςΤο καλοκαίρι το Ευρωπαϊκό Κοινβούλιο απέρριψε πρόταση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για επικαιροποίηση τη νομοθεσίας περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή. Η ολομέλεια του ΕΚ καταψήφισε με 318 ψήφους κατά, 278 υπέρ και 31 αποχές την προτεινόμενη διαπραγματευτική εντολή, την οποία εισηγήθηκε η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων. Ως εκ τούτου, η θέση του ΕΚ θα τεθεί υπό συζήτηση και θα γίνει ψηφοφορία. Ο εσωτερικός κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβλέπει ότι αν τουλάχιστον το 10% των ευρωβουλευτών (76 Μέλη) αντιταχθεί, τότε πρέπει να προγραμματιστεί ψηφοφορία στην ολομέλεια προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί η απόφαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο.

Στόχος
Η προτεινόμενη οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ενιαία ψηφιακή αγορά έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι οι καλλιτέχνες (ιδίως οι μικροί) και οι δημιουργοί θα επωφεληθούν από τον online κόσμο και το διαδίκτυο στον 21ο αιώνα. Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα κρίνεται απαραίτητη, καθώς οι τελευταίοι νόμοι χρονολογούνται από το 2001, μεσοδιάστημα κατά το οποίο το Διαδίκτυο έχει αλλάξει πλήρως από αυτό που ήταν το 2001.

Οι δημιουργοί και οι εκδότες θεωρείται αναγκαίο να προσαρμοστούν στον νέο κόσμο του Διαδικτύου, όπως λειτουργεί σήμερα, με δεδομένη την ισχυροποίηση των διαδικτυακών πλατφορμών ανταλλαγής περιεχομένου. “Η Αρχή της δίκαιης αμοιβής για την εργασία πρέπει να ισχύει για όλους, είτε στον φυσικό κόσμο είτε στο Διαδίκτυο” είναι η θέση της Επιτροπής. Πολλές από τις τροπολογίες της επιτροπής αποσκοπούν να εξασφαλίσουν ότι οι καλλιτέχνες, ιδίως οι μουσικοί και οι εκδότες ειδήσεων, δεν στερούνται δίκαιης αμοιβής για το έργο τους, στην εποχή της κοινής χρήσης πλατφορμών.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα