arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για τη διεκδίκηση της δημιουργίας Μουσείου και Θεματικού Πάρκου του Αγώνα του ΄21 στην Τρίπολη
e1537345517161

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ενόψει του εορτασμού της Άλωσης της Τριπολιτσάς στις 23 Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει πρωτοβουλία δράσεων και κινητοποίησης όλων των φορέων της περιοχής, για τη δημιουργία Μουσείου και Θεματικού Πάρκου του Αγώνα του 21’.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και εκπρόσωποι φορέων της Αρκαδίας κατέθεσαν, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, ψήφισμα για τη δημιουργία Μουσείου και Θεματικού Πάρκου του Αγώνα του 21΄στην Τρίπολη.

Για την χαμηλή επισκεψιμότητα τουριστών, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, «Η Τρίπολη δεν έχει αξιοθέατα, δεν έχει επισκεψιμότητα. Δημιουργώντας ένα σημείο αναφοράς για την Επανάσταση αναδεικνύουμε τα πολιτιστικά μας χαρακτηριστικά. Η δημιουργία Μουσείου του Αγώνα 21΄ και θεματικού πάρκου θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας» είπε χαρακτηριστικά.

Για την ενεργή διεκδίκηση αυτού του μεγάλου έργου, το Επιμελητήριο Αρκαδίας εξέδωσε ψήφισμα και προτείνει σειρά ενεργειών.

Πιο συγκεκριμένα:
«Η δημιουργία Μουσείου του Αγώνα του 1821 στο Δικαστικό Μέγαρο της Τρίπολης αποτελεί πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των φορέων της πόλης μας εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. Προσπάθειες έχουν καταβληθεί από τους αρμόδιους φορείς στη διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά η υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού έργου για την τουριστική και γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της Τρίπολης δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί. Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ενόψει και του εορτασμού της Άλωσης της Τριπολιτσάς στις 23 Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει πρωτοβουλία δράσεων και κινητοποίησης όλων των φορέων της περιοχής, προκειμένου αυτό το «όνειρο» να γίνει επιτέλους  πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα το Επιμελητήριο Αρκαδίας προτείνει:

  • Την μετατροπή του δικαστικού μεγάρου Τρίπολης σε Μουσείο του Αγώνα του 1821, το οποίο θα παρουσιάζει όλες τις πτυχές της Ελληνικής επανάστασης καθώς και τα πρώτα χρόνια της σύστασης του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.
  • Τη δημιουργία θεματικού πάρκου Απελευθερωτικού Αγώνα στην πλατεία Άρεως που θα αναδείξει την ταυτότητα της πόλης «σύμβολο του Μοριά» και θα διδάσκει διαρκώς στις νεότερες γενιές την αξία του αγώνα για την ελευθερία.

Για την ενεργή διεκδίκηση αυτού του μεγάλου έργου, το Επιμελητήριο Αρκαδίας εξέδωσε το παρόν ψήφισμα και προτείνει – προγραμματίζει τις ακόλουθες ενέργειες:

  • Τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των φορέων (Δήμος, Περιφέρεια, παραγωγικοί φορείς), η οποία θα επιδιώξει και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους για την υλοποίηση του έργου (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Δικαιοσύνης κλπ)
  • Κατάθεση του παρόντος ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρίπολης και στον Δήμαρχο κ. Παυλή, προκειμένου να εκφραστεί η στήριξη των φορέων και να ενισχυθεί η προσπάθεια του Δήμου στις ενέργειες που καταβάλλει για το έργο αυτό.
  • Επίδοση του ψηφίσματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη την ημέρα του εορτασμού της Άλωσης, ώστε να καταστεί κοινωνός και αρωγός της μεγάλης αυτής προσπάθειας.
  • Συλλογή υπογραφών πολιτών για την ενίσχυση και προώθηση του αιτήματος.

Οραματιζόμαστε και διεκδικούμε την λειτουργία του Μουσείου Αγώνα  του 1821 και του Θεματικού Πάρκου του Απελευθερωτικού Αγώνα στην Τρίπολη το 2021, όταν θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του μεγάλου αγώνα του Έθνους μας».

 Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια ένα όνειρο δεκαετιών, αλλά είμαστε σίγουροι πως με τη σύμπραξη όλων των φορέων είναι εφικτό».

Μετά την κατάθεση του ψηφίσματος ακολούθησαν οι τοποθετήσεις από τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των παρατάξεων αποτελεί το έναυσμα για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της Τρίπολης.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα