arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Αυξημένα κονδύλια για έρευνα – καινοτομία στον προϋπολογισμό για το 2019
man 2140606 1920

Αυξημένα κονδύλια για έρευνα και καινοτομία μέσω του προγράμματος “Ορίζοντας 2020”, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, τον οποίο ενέκρινε η αρμόδια Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο ενίσχυσε τα κεφάλαια, που θα διατεθούν μέσω του νέου προϋπολογισμού για την έρευνα-καινοτομία, για το πρόγραμμα Erasmus+, όπως και για δαπάνες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, και την ανεργία των νέων. Οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν έναν προϋπολογισμό που προβλέπει συνολικά €166,3 δις σε αναλήψεις υποχρεώσεων, ποσό αυξημένο κατά €717 εκατ. σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσον αφορά τις πληρωμές, σύμφωνα με όσα ψήφισε η Επιτροπή Προϋπολογισμού ορίστηκαν σε €149,3 δις, ενώ η αρχική πρόταση της Επιτροπής ήταν για πληρωμές €148,7 δις.

Οι ευρωβουλευτές αυξάνουν τη χρηματοδότηση για τη νεολαία, τη μετανάστευση και την έρευναΣύμφωνα με όσα ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη (25/9) και την Τετάρτη (26/9), ο προϋπολογισμός του 2019 για το πρόγραμμα Erasmus είναι αυξημένος κατά €362 εκατ., ενώ το πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020”, το οποίο υποστηρίζει ερευνητικά έργα, είναι ενισχυμένο για το 2019 κατά €256,9 εκατ. Άλλες σημαντικές προσθήκες της Επιτροπής Προϋπολογισμού στο σχέδιο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν την αύξηση κατά €346,7 εκατ. της χρηματοδότησης της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων, με το συνολικό προβλεπόμενο ποσό να φτάνει για το 2019 τα €580 εκατ.

Συνέχεια
Επί της διαδικασίας, οι λεπτομέρειες του προϋπολογισμού θα είναι διαθέσιμες σύντομα και ένα αντίστοιχο ψήφισμα θα ψηφιστεί στη συνεδρίαση της επιτροπής στις 8 ή 9 Οκτωβρίου. Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα ψηφίσει τη θέση του σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 στις 24 Οκτωβρίου. Με την ψήφιση, θα ξεκινήσει ένας γύρος συνομιλιών διάρκειας τριών εβδομάδων με το Συμβούλιο, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο θεσμικών Οργάνων εγκαίρως, ώστε το θέμα να έχει κλείσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Η εισηγήτρια της Επιτροπής Προϋπολογισμού, κ. Daniele Viotti σχολίασε: “η ψηφοφορία έκλεισε το πρώτο στάδιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού του 2019. Το Κοινοβούλιο εργάστηκε σκληρά για την επίτευξη ενός βιώσιμου, οικονομικά αποδοτικού προϋπολογισμού της Ε.Ε.”. 

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα