arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός μήνας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
876ujgfhgf

Μείζον θέμα για την Ευρώπη συνιστά η κυβερνοασφάλεια. Με το κόστος των ζημιών που προκαλούνται από λύτρα για ψηφιακές επιθέσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, να υπερβαίνει τα $11,5 δις ετησίως το 2019 και τους ανθρώπους που πέφτουν θύματα αυτών να ανέρχεται σε $6 δις έως το 2022, το θέμα της ψηφιακής ασφάλειας δεν μπορεί παρά να απασχολεί τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ο εορτασμός -για 6η χρονιά- του Ευρωπαϊκού Μήνα για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, ο οποίος εορτάζεται κάθε χρόνο στην Ευρώπη τον Οκτώβριο. Στόχος του θεσμού είναι να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις απειλές στον κυβερνοχώρο και να προωθήσει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την κυβερνοϋγιεινή μεταξύ των πολιτών και των οργανισμών, μέσω της εκπαίδευσης και της ανταλλαγής ορθών πρακτικών. Το φετινό σύνθημα είναι: “Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι κοινό καθήκον – Στάσου. Σκέψου. Συνδέσου”.

Στόχος να προωθήσει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την κυβερνοϋγιεινή μεταξύ πολιτών και οργανισμών. Ο ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας για το 2018 εστιάζει σε τέσσερις θεματικές ενότητες, μία για κάθε εβδομάδα του Οκτωβρίου:  1η εβδομάδα – 1 Οκτωβρίου έως 7 Οκτωβρίου: “Κανόνες βασικής κυβερνοϋγιεινής”,  2η εβδομάδα – 8 Οκτωβρίου έως 14 Οκτωβρίου: “Διεύρυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων και της ψηφιακής εκπαίδευσης”,  3η εβδομάδα – 15 Οκτωβρίου έως 21 Οκτωβρίου: “Αναγνώριση περιπτώσεων κυβερνοαπάτης”, 4η εβδομάδα – 22 Οκτωβρίου έως 28 Οκτωβρίου: “Αναδυόμενες τεχνολογίες και ιδιωτική ζωή”.

Η εκστρατεία διοργανώνεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από περισσότερους από 300 εταίρους που περιλαμβάνουν τοπικές αρχές, κυβερνήσεις, πανεπιστήμια, ομάδες προβληματισμού, ΜΚΟ και επαγγελματικές ενώσεις. Οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις του μήνα για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο θα παρέχουν πρακτικές συμβουλές: από τρόπους αναγνώρισης περιπτώσεων κυβερνοαπάτης, μέχρι τρόπους ασφαλούς διαχείρισης των αναδυόμενων τεχνολογιών και συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της κυβερνοϋγιεινής, για παράδειγμα.

Κυβερνοασφάλεια
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβερνοασφάλεια είναι κοινό καθήκον. Υπό αυτό το σκεπτικό, ο οργανισμός της Ε.Ε. για την κυβερνοασφάλεια ENISA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πάνω από 200 εταίροι διεξάγουν αυτήν την εκστρατεία καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Η ετήσια ενημερωτική εκστρατεία έχει ως αποκλειστικό θέμα την προώθηση της κυβερνοασφάλειας στους πολίτες και τους οργανισμούς, καθώς και την παροχή επικαιροποιημένης πληροφόρησης σε θέματα ασφάλειας μέσω της εκπαίδευσης και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών. Κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού μήνα κυβερνοασφάλειας θα διεξαχθούν στην Ευρώπη πάνω από 400 δραστηριότητες με στόχο την προώθηση της ασφάλειας στο Διαδίκτυο, όπως συνέδρια, εργαστήρια, επιμορφωτικές συνεδρίες, γενικές παρουσιάσεις σε χρήστες, διαδικτυακά σεμινάρια, διαδικτυακές εκστρατείες και πολλές ακόμη δραστηριότητες.

Ο κ. Άντρους Άνσιπ, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα ψηφιακής ενιαίας αγοράς, δήλωσε: “Η ψηφιακή μας κοινωνία και οικονομία μπορεί να ανθίσει μόνο αν υπάρχει επαρκής εμπιστοσύνη, και για αυτήν απαιτούνται ισχυρές ικανότητες κυβερνοασφάλειας, τόσο τεχνολογικές, όσο και ανθρώπινες και νομικές. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όλο το φάσμα των παραγόντων στους οποίους απευθύνεται η εκστρατεία ECSM, από τους επαγγελματίες του τομέα της ασφάλειας έως τους πολίτες”. Η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ, τόνισε, από την πλευρά της: “Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί πρόκληση και συνάμα ευκαιρία για την Ευρώπη. Όσο πιο ισχυροί γινόμαστε στον τομέα της πρόληψης και όσο πιο ανθεκτικοί γινόμαστε έναντι των κυβερνοαπειλών, τόσο περισσότερο ενισχύονται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας και η ασφάλεια των πολιτών μας”.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα