arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας
money1

ΤτΕ: Η ΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΑΥΞΗΣΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 ετών αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών κατά τη διάρκεια του φετινού τρίτου τριμήνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι αξίες αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σηματοδοτώντας παράλληλα και το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο ανόδου. Παράλληλα, η ΤτΕ αναθεώρησε προς τα πάνω και την αύξηση των δύο προηγούμενων τριμήνων.

ΣτΕ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ POS ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με μια σειρά αποφάσεών του έκρινε ότι είναι συνταγματική και νόμιμη η καθιέρωση πληρωμών μέσω κάρτας για τους δικηγόρους, γιατρούς, βιοτέχνες, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ»
Τη δημιουργία «παρατηρητηρίου» ποσοτήτων για όλες τις κατηγορίες γάλακτος, καθώς και τη διαδικασία και τον τρόπο καταβολής, είσπραξης και απόδοσης της ειδικής εισφοράς 0,75% επί της ανά κιλό τιμής του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους αγοραστές, προβλέπει το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα τα «Μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος», του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία τίθεται σε διαβούλευση έως την 25η Νοεμβρίου. Επιδίωξη του υπουργείου είναι η διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία γάλακτος/γαλακτοκομικών προϊόντων και βέβαια ο περιορισμός του φαινομένου των ελληνοποιήσεων.

ΕΛΣΤΑΤ : ΑΥΞΗΣΗ 9,6% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Αύξηση 9,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2017, έναντι αύξησης 4,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2017 με το 2016. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή του λεγόμενου «εισαγόμενου πληθωρισμού» οφείλεται: α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 0,3%, και β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 18% (λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στο πετρέλαιο διεθνώς).

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΕΕ
Τέλος στις διαφορετικές χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζει από το Μάιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με απόφασή του το Ευρωκοινοβούλιο καθορίζει ότι το ενιαίο κόστος των κλήσεων από κινητό τηλέφωνο σε άλλο κινητό τηλέφωνο εντός της Ε.Ε, θα ανέρχεται πλέον σε 0,19 ευρώ ανά λεπτό ομιλίας, ενώ το κόστος της αποστολής των σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) θα είναι 0,06 ευρώ. Τα νέα τιμολόγια πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τις 15 Μαΐου 2019, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας να κρατήσουν επαφή με τους αγαπημένους τους σε όλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 9,9% Η ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στη δημοσιότητα, για τον Οκτώβριο και συνολικά για το πρώτο δεκάμηνο του έτους, αύξηση 9,9% παρουσιάζει η επιβατική κίνηση των ελληνικών αεροδρομίων το πρώτο δεκάμηνο του 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός των επιβατών που έχουν μέχρι στιγμής «πετάξει» προς και από τη χώρα μας είναι φέτος μεγαλύτερος από ολόκληρο το περυσινό έτος. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου διακινήθηκαν 58,7 εκατομμύρια επιβάτες, έναντι 53,4 εκατ. το 2017.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα