arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας
money1

EUROSTAT: ΣΤΟ 1,8% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στο 1,8% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2018, σε σχέση με 1,1% το Σεπτέμβριο σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Ένα χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 0,5%. Συνολικά, στην Ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός τον Οκτώβριο ήταν 2,2% από 2,1% το Σεπτέμβριο και 1,4% ένα χρόνο πριν. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 2,2% τον Οκτώβριο, σε σχέση με 2,1% το Σεπτέμβριο και 1,7% ένα χρόνο πριν.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ: ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ
Τη δυνατότητα να καταθέτουν στην εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους αποφεύγοντας έτσι την καταβολή των τελών έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος στην εφορία ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία. Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 1,3 ΔΙΣ. ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΤΟ 2017
Αύξηση κατά 1,3 δισ. ευρώ ή κατά 1,1% σημείωσε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, πέρυσι σε σύγκριση με το 2016. Παράλληλα, η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,7 δισ. ευρώ ή κατά 1,4%. Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα των μη- χρηματοοικονομικών εταιρειών ήταν 16,9% το 2017 από 17,8% το 2016. Τέλος, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ανήλθαν πέρυσι σε 59,5 δισ. ευρώ από 53,1 δισ. ευρώ το 2016 και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών διαμορφώθηκαν σε 61,3 δισ. ευρώ από 54,3 δισ. ευρώ.

ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ
Σε δύο εταιρείες που ιδρύθηκαν πριν από λίγους μήνες με μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ και 24.000 ευρώ αντίστοιχα, δόθηκαν οι πρώτες άδειες για την καλλιέργεια κάνναβης η οποία θα χρησιμοποιηθεί για ιατρική χρήση. Αυτό ανακοίνωσαν τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης. Όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, αυτές οι δύο επενδύσεις είναι ύψους 22 εκατ. ευρώ και μέσω αυτών θα δημιουργηθούν 117 θέσεις εργασίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη 12 επενδυτικά σχέδια τα οποία όπως ανέφερε θα λάβουν το πράσινο φως μέχρι το τέλος του έτους.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ : ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ 2018
Οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο το 2018, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ανάλυσης 9μήνου 2018. Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνεται, «μελανό» σημείο αποτελούν οι αυξητικές τάσεις που εμφανίζει τελευταία το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο διογκώνεται και πάλι. Η ανάγκη για τόνωση της εγχώριας παραγωγής, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει ο ΠΣΕ, είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ, όπως σημειώνεται, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα αλλά και να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα