arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας
money1

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας σε ανέργους, πρώην ελεύθερους επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τις εισφορές, με στόχο την πρόσβαση των ενδιαφερομένων σε προγράμματα «δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας». Παράλληλα, καθορίζεται και για τους έμμισθους δικηγόρους η ελάχιστη εισφορά των 117,2 ευρώ το μήνα για κύρια ασφάλιση, ενώ καταργείται αναδρομικά από 1/7/2011 η ειδική εισφορά 1% υπέρ του ΟΑΕΔ που είχε επιβληθεί στους εργαζομένους στις τράπεζες.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ
Αύξηση της απασχόλησης κατά την περίοδο 2013-2017 αλλά στους παραδοσιακούς κλάδους χαμηλής προστιθέμενης αξίας ενώ, την ίδια περίοδο, παρατηρείται απομείωση της βάσης δεξιοτήτων της χώρας διαπιστώνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων. “Μετά την καθολική μείωση της απασχόλησης σε όλους τους κλάδους της οικονομίας μεταξύ 2008 και 2013, η απασχόληση έχει έκτοτε αρχίσει και πάλι να αυξάνει με χαμηλούς ρυθμούς. Οι κλάδοι όμως οι οποίοι κερδίζουν περισσότερο σε προστιθέμενη αξία δεν είναι οι εξωστρεφείς κλάδοι, αλλά μάλλον οι κλάδοι που παράγουν διεθνώς μη εμπορεύσιμα αγαθά”, αναφέρει ο Σύνδεσμος.

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΑΔΡΑΝΗ» ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ
Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του Ν.4384/2016, όπως εξήγησε η υφυπουργός Οικονομικών, κ. Παπανάτσιου. Δηλαδή, εκείνους που προσκομίζουν το 80% της αγροτικής παραγωγής τους στους συνεταιρισμούς, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του Ν. 1566/1985, οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, οι συνεταιρισμοί εργαζομένων καθώς και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, σε πτώχευση ή αδράνεια.

ΤτΕ: ΣΤΑ 25,9 ΕΚ. ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ
Τα 25,9 εκατομμύρια έφθασε ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου καταγράφοντας αύξηση κατά 10,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να εμφανίσουν αύξηση κατά 9,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 αγγίζοντας 14,205 δισ. ευρώ.

ΟΟΣΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ 21,1% – 2,2% ΕΩΣ ΤΟ 2020
Μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,1% το 2018, κατά 2,2% το 2019 και κατά 2,1% το 2020 «βλέπει» ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών – μελών του, ωστόσο χτυπά «καμπανάκι» για τις επενδύσεις. Όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η σημαντική συμβολή των εξαγωγών στην ανάπτυξη θα μειωθεί, αλλά θα αποκτήσουν δυναμική η ανάκαμψη της κατανάλωσης των νοικοκυριών και οι επενδύσεις με την αύξηση της εμπιστοσύνης. Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει πως η συνεχής εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος θα στηρίξει την ανάκαμψη, ενώ η ανεργία, αν και είναι ακόμη υψηλή, θα συνεχίσει να μειώνεται.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα