arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Έκθεση από τον διεθνώς βραβευμένο γλύπτη, τον Αρκά Νίκο Φλώρο στα Αραβικά Εμιράτα (Abu Dhabi)
floros e1548159738665

“Φιλοτέχνησε το πορτρέτο του Πρίγκιπα Mohammed bin Zayed Al Nahyan και διάδοχο του Θρόνου εντυπωσιάζοντας την Βασιλική Οικογένεια και όλους τους χιλιάδες επισκέπτες.”

Για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Έκθεση για την Διαχέιριση του Περιβάλλοντος, παρουσιάστηκε τέχνη επιλέγοντας ως επίσημο καλεσμένο της κυβέρνησης των Αραβικών Εμιράτων και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας τον διεθνή Έλληνα καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο, όπου παρουσίασε μία σειρά έργων του στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο του Abu Dhabi, κλέβοντας άλλη μια φορά τις εντυπώσεις του κοινού.

Ο Νίκος Φλώρος μέσω του καλλιτεχνικό του έργο, προωθεί το ενδιαφέρον των δύο χωρών να επεκτείνουν την ήδη εξαιρετική διμερή συνεργασία τους σε διάφορους τομείς κρίσιμους για το μέλλον των κοινωνιών όπως διατυπώνονται στο θέμα αυτής της έκθεσης. Το θέμα της έκθεσης «Τέχνη και Περιβάλλον» υποδηλώνει τη δυνατότητα της τέχνης ως χρήσιμου εργαλείου για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την ανάγκη συμβολής στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η έκθεση του Έλληνα καλλιτέχνη αποδεικνύει ότι η τέχνη έχει την δύναμη να ασκεί πολιτιστική διπλωματία και να βοηθάει στην σύσφιξη των εμπορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων. Ο Νίκος Φλώρος έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια, διά μέσου της μοναδικής πρωτότυπης τέχνης του, την παγκόσμια προώθηση της σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης δίνοντας το παρόν στο διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Ο Νίκος Φλώρος χρησιμοποιεί ένα πολύ σύγχρονο μέσον το αλουμινίου το οποίο μετατρέπει σε πρωτότυπα έργα τέχνης , μοναδικά γλυπτά κοστούμια και δυνατά πορτρέτα.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση βασίζεται στην επιτυχία των προηγούμενων εκθέσεων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο κοινό τους. Ο καλλιτέχνης, ενεργώντας με τη μεγάλη δημιουργικότητα και το πάθος του για το έργο του, ενεργεί ως πρεσβευτής του κοινού οράματός μας για ένα βιώσιμο μέλλον.

Με εξαιρετική επιτυχία παρουσίασε την επιμέλεια της έκθεσης ο ιστορικός τέχνης, Αριστοτέλης Καραντής, δηλώνοντας ότι «Η τέχνη του Νίκου Φλώρου είναι στην φαρέτρα της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης ανοίγοντας διεθνείς δρόμους στην πορεία της Ελλάδας με βάση το πολιτιστικό πλεόνασμα που κληρονόμησε και που συνεχώς εξελίσσεται».

Μέσα από το έργο του, ο Νίκος Φλώρος έχει συνδυάσει στοιχεία προκειμένου να δώσει μια εναλλακτική αντίληψη χρησιμοποιώντας ένα πολύ μοντέρνο μέσο, το ανακυκλώσιμο αλουμίνιο, έχει υφάνει μια νέα μορφή «υφάσματος» και ψηφιδωτού, για να δημιουργήσει έτσι μοναδικές και πρωτότυπες γλυπτές φορεσιές και μαγευτικά ψηφιδωτά πορτρέτα που αντανακλούν τη δύναμη και την επιρροή αυτών των ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως του Πρίγκιπα Mohammed bin Zayed Al Nahyan . Με το που παρουσιάστηκε το πορτρέτο ζητήθηκε άμεσα μετά το πέρας τη έκθεσης να μεταφερθεί στο Παλάτι του Abu Dhabi, όπου και θα ανήκει στην μόνιμη συλλογή.

Είναι η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε τέτοιου είδους πορτρέτου για τον Πρίγκιπα, με διαστάσεις 2,5 επί 1,3 μέτρα και υλικό από 3 χιλιάδες κομμάτια ανακυκλώσιμου αλουμινίου, κάτι το οποίο το καθιστά μοναδικό στην παγκόσμια τέχνη.

Η έκθεση έλαβε χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο του Abu Dhabi από τις 14 έως τις 17 Ιανουαρίου του 2019. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την υποστήριξη της εταιρίας Tadweer Abu Dhabi, του ECOWaste 2019 και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας .

Οι κύριοι χορηγοί είναι: Badounas ρολόϊ & κόσμημα, ο Ευθύμιος Πόντζης, διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού ομίλου Eurotrans –που είναι ο επίσημος μεταφορέας των καλλιτεχνικών δημιουργιών του Νίκου Φλώρου σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από την Βασιλική Οικογένεια του Abu Dhabi.

Η εξοχότατη κ. Αικατερίνη Μπούρα, Πρέσβειρα της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Αραβικά Εμιράτα, παρευρέθηκε στα εγκαίνια δηλώνοντας τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η επίσκεψη του Πρίγκιπα HH Sheikh Zayed bin Sultan bin Khalifa bin Zayed Al Nahyan για να γνωρίσει προσωπικά τον Έλληνα Καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο και να θαυμάσει το μοναδικό πορτρέτο του διαδόχου του θρόνου του Abu Dhabi. Την μοναδική έκθεση του γλύπτη επισκέφθηκαν επίσης σημαντικοί παράγοντες του τόπου, όπως η εξοχότητα του Σείχη και Υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων Sheikh Nahyan bin Mubarak Al Nahyan , ο Διεθνής Σύμβουλος Πετρελαίων του Abu Dhabi  Δρ. Sultan AlJaber, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος Dr Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, ο Γενικός Διευθυντής της διοργανώτριας εταιρίας Tadweer Dr Salim Khalfan Al Kaabi, η μάνατζερ κ. Nada Khamees και πολλοί άλλες σημαντικές προσωπικότητες. Από Ελληνικής πλευράς μας τίμησαν με την παρουσία τους η αξιότιμη Πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ. Αικατερίνη Μπούρα, ο Διευθύνων Πρόξενος κ. Σωκράτης Σουρβίνος,  η οικονομική σύμβουλος του καλλιτέχνη Θεοδώρα Σιδηροκαστρίτη και ο καθηγητής κ.Ανδρέας Ξερουδάκης.

Οι υπερρεαλιστικές δημιουργίες pop-art του Νίκου Φλώρου έχουν εκτεθεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών σημαντικών μουσείων, όπως η Ρωσική Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αγία Πετρούπολη, το Κρατικό Μουσείο Tsarytsino στη Μόσχα, το Κρατικό Μουσείο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη, το Εθνικό Μουσείο Γυναικών στις Τέχνες στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, το Παλάτι του Hofburg στη Βιέννη, το Teatro Communale στην Μπολόνια της Ιταλίας και ως σημαντικότερη τιμή, την φιλοξενία για πρώτη φορά Έλληνα καλλιτέχνη στο Museo del Greco στο Τολέδο της Ισπανίας, μεταξύ άλλων.

Ο Νίκος Φλώρος έχει βραβευτεί από το Ρωσικό κράτος για τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες (2016), καθώς επίσης έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών της Λισσαβόνας με το Χρυσό Παράσημο και αποτελεί μέλος αυτής ως Ακαδημαικός. Επίσης ήταν ο μοναδικός καλλιτέχνης που κλήθηκε να παρουσιάσει το έργο του αφιερωμένο στην Πριγκίπισσα Grace του Μονακό στο Μόντε Κάρλο κατά τη διάρκεια του διεθνούς αφιερώματος “Γκρέις: Σύμβολο Αλλαγής” υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Άλβέρτου ΙΙ του Μονακό.

Το έργο του Νίκου Φλώρου έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και καλύπτεται από μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων όπως το Reuters, το BBC, το Sky News, το ABC News, το New York Times, το Vogue, το W, το Associated Press, η Fashion TV και πολλά άλλα τηλεοπτικά κανάλια.

Στα άμεσα σχέδια του Έλληνα Καλλιτέχνη είναι η δημιουργία ενός Πρότυπου Μουσείου όπου θα στεγάζει την μόνιμη συλλογή των πρωτοποριακών έργων του.

Λεζάντα φωτογραφίας: Από αριστερά προς τα δεξιά ο Sheikh Nahyan bin Mubarak Al Nahyan και ο Νίκος Φλώρος

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα